20.10.2015 г.

Първи кино-литературен фестивал провеждат през ноември

От 2 до 11 ноември в София, Пловдив и Варна ще се проведе първият по рода си кино-литературен фестивал CineLibri 2015. На фестивала ще се представи специална селекция от 14 филма, най-добрите екранизации на книги в киноисторията. Сред продукциите са шедьовърът по романа на Труман Капоти "Закуска в Тифани", биографичния "Фрида" (за художничката Фрида Кало), както и заглавия като "Чуй ме", "Непосилната лекота на битието" и "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна". Прожекцията на "Никой не се спасява сам" е филмовата адаптация по едноименния роман на италианската актриса и писателка Маргарет Мацантини. Тя ще гостува у нас след премиерата на тазгодишното издание в Кан.
На десет от прожекциите публиката ще има удоволствието да се включи в изненадващ "хепънинг" или специална среща с някои от авторите на литературните творби, както и създателите на техните екранизации. Сред специалните гости на CineLibri 2015 ще бъдат известният американският писател Дъглас Кенеди, Маргарет Мацантини и Серджио Кастелито - знаков италиански актьор и режисьор.
Организатор на събитието е ИК "Колибри", което празнува 25-годишен юбилей. Целта му е да предложи едновременно визуално преживяване и да насърчи четенето. Освен с фестивала CineLibri издателството ще отбележи годишнината си и с фотографската изложба "Моста на влюбените в книгите", която ще бъде открита на 18 ноември. На нея ще бъдат показани 60-те художествени фотографии на именити български и световни творци от екрана, литературната, музикалната и театралната сцена и техните любими литературни произведения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар