2.06.2015 г.

За блясъка на славата и „Златната липа”

Заралията Васил Михайлов
е с приза за цялостно творчество
Третото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа“ е към своя край. От 30 май до 3 юни, в Стара Загора, цяла плеяда звезди и всички любители на европейското кино имат възможност да изгледат подбрана палитра от интересни ленти. В конкурсната програма влязоха продукции от България, Дания, Гърция, Белгия, Турция, Германия, Сърбия, Русия и други, а имената на наградените ще станат ясни на специална пресконференция на 3 юни, от 12 часа, във фоайето на Операта.
От 18 часа, същата вечер, ще бъдат и официално наградени филмите, режисьорите и артистите, които взеха участие в станалия вече традиционен международен филмов форум. Организаторите и тази година залагат на стилна церемония, която ще се проведе в старозагорската опера. Носителят на отличието за цялостно творчество за 2015 г. е големият български актьор и почетен гражданин на Стара Загора Васил Михайлов.
След  официалната част ще бъде излъчен най-добрият според журито  филм.
Откриването бе подобаващо с военния оркестър, мажоретки и куп официални гости, все обичани и класни артисти, като алеята пред Общината почти се превърна във фестивалния булевард „Кроазет” в Кан. Велоалеята пък удивително приличаше на червения килим на официалната церемония на световния фестивал, но…има и известни разлики. Може да се съгласите с мен, може и да ме опровергавате, ето какво лично видях на „Липата”.
Прожекциите се провеждат в Операта и Библиотеката. Повечето филми са супер и това е един от редките шансове, в които заралии можем да видим и другото лице на киното, извън Холивуд, който с еднаква сила ни атакува от многобройните телевизии и салоните в моловете. Обаче в Операта публиката в много от прожекциите е малобройна, все пак местата са около 600. При това киното е без пари! За тоалетните пък да не говорим, въпреки луксозния си вид, спрямо тези в Библиотеката понамирисват…сещате се на какво? Пак се изложихме пред чужденците и добре, че те не са толкова много. В Библиотеката пък има два странични сектора, които не предлагат добър изглед за посетителите. Там пък залата е претъпкана, защото помещението е малко.
Както и да е, гледах няколко филма и европейските ми харесаха без изключение. На вкус другари няма – гласи поговорката и затова възможността да се запознаеш със съдържанието на филмите и дори да се видят трейлърите в сайта на фестивала е много добра придоивка. Тазгодишната „Липа” обаче е посветена и на 100-годишнината на родното кино. Там става засечката. Родното производство е несравнимо с останалото европейско – гледах само „Събирач на трупове” и за пореден път се заклех да не гледам български филми. Какво имам предвид – сюжетът е абсурден, максимално далеч от родната действителност, животът на героите е максимално гаден, сив, черен и потискащ. Навремето имах надежда, излязоха някои заглавия, които ме впечатлиха – „Подслон”, Пътуване към Йерусалим”, първият филм „Бай Ганьо”, но това са единични проблясъци, които само потвърждават правилото, че читав филм у нас се прави само по случайност. Не знам кой ще е победителят на трети, но „Керту” миналата година бе много добър избор на журито. Лошото е, че за подобни филми ще трябва да се чака още една година…До следващата „Златна липа”.

Димитър СЛАВОВ  

Няма коментари:

Публикуване на коментар