11.06.2015 г.

Започна строителството на новия Музей на розата

Национален център по природо-математически науки изграждат в Казанлък


Веднага след кулминацията на Празника на розата в Казанлък започна подготовката за изграждането на новия Музей на розата, който ще бъде разположен в парк „Розариум“. Преди две години е разработен проектът за съвременната сграда, където ще се премести единственият Музей на розата. Проектът е преминал съгласуване  с експерти от НИНКН, консултиран е с френски специалисти, представен е на гражданите на Казанлък и е направено обществено обсъждане.
Сградата е съвременна, мултифункционална, застроената площ е 1200 кв.м. Ще бъде изграден партерен кръг с 24 вида рози, ще има специално помещение за демонстрация на розоварене, конферентна зала, мултимедийна зала, фондохранилища, експозиционна част, детски кът.
След проведена обществена поръчка за изпълнител на строителните дейности е избран ДЗЗД Обединение „Музей на розата – Казанлък“, като стойността на договора е 1 384 628 лв.
Първият транш от тези средства вече са преведени на Община Казанлък, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова само преди три дни обяви в Казанлък, че Правителството  ще осигури цялата сума от 1,3 млн. лева за изграждане на новия Музей на розата.
Изпълнителят започва дейностите по изграждане на музея, като представителят на обединението Евгени Александров подчерта, че ще се съобразяват изцяло с факта, че музеят е разположен в изграден парк и ще извършват максимално щадящи дейности по строителството.
Министерството на образованието и науката направи целеви трансфер в размер на 489 242 лева от бюджета на министерството към Община Казанлък за изграждане на Национален център за природо-математически науки към ПМГ „Никола Обрешков“. Проектант на обекта е арх. Весела Георгиева. След проведена обществена поръчка за изпълнител на дейностите бе избрана „Строителна компания Загора“ АД, като стойността на строителните дейности е 478 970 лв., а срокът за тяхното изпълнение  е 70 календарни дни от предаването на строителната площадка.
Сградата на новия център се състои от три етажа и сутерен. Надземните етажи имат топла връзка с останалата част на училището и функционират като цяло с останалите учебни помещения. Разгънатата застроената площ на новата сграда е 636 кв.м.
Етапите на строителството включват подготовка на площадката; изкопи и груб строеж до кота 0.00; груб стоеж до покрива; изпълнение на покрив; монтаж на дограми; изпълнение на инсталации; довършителни работи.
В момента се извършва демонтаж на старата сграда, през следващата седмица изпълнителят започва строителните дейности.

В Националния център по природо-математически науки ще бъдат създадени специализирани кабинети по физика, химия, биология, математика. Церемонията по първата копка на центъра, която бе направена на 6 юни от вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова

Няма коментари:

Публикуване на коментар