12.06.2015 г.

Фестивално лято 2015

Фестивалите са друга бира. Те не заместват отпуската, нито пък са просто вечерно културно мероприятие. Но за два-три дни презареждаш батериите с прилична доза изкуство. Каквото искаш - музикално, театрално, фолклорно. Духът на свободата е наоколо - под звездите с питие в ръка, докато любимата банда свири хитовете си. Какво повече му трябва на човек. Предложенията са в изобилие - рок, джаз и всичко останало.

Каварна - рок, футбол и цаца
На юбилей като на юбилей. Така ще бъде тази година в Каварна, където рок фестът се провежда за 10-и път. По този повод ще има екобокали с пиво за купонджиите. "Бирата и програмата ще бъдат все така добри, но нека оставим по-малко боклук", е мотото на актуалното издание. Това е първото масово събитие с напитки в специално направени фестивални чаши - мерки срещу огромните количества отпадъци, обичайно последствие след мащабни партита. Срещу депозит от 3 лева всеки ще получи брандирана еко чаша за трите дни от феста. Миналата година са изхвърлени над 50 000 пластмасови чаши, PVC бутилки и т.н. Количества, които могат да напълнят ТИР с боклук. Това, което ни накара да се замислим дали не можем да направим нещо полезно и същевременно приятно за феновете, коментират организаторите от Bulgarian Live Music.
Само три седмици делят феновете от срещата с Twisted Sister, Within Temptation, Unisonic, Hammerfall, Kamelot, UFO, Delain и други рок знаменитости, които пристигат с мисията да направят поредното незабравимо събитие в Каварна на 26, 27 и 28 юни.
На който му се рита през деня, преди рок вечеринките, ще има възможност.
"Еврофутбол" организира два турнира в рамките на фестивала. Първият 160 + (2Х2) е предвиден за 27-ми юни от 11 часа на стадиона в Каварна. Детският "Мама, татко и аз" е на 28-ми юни от 11 часа пак там.

Търсят улични таланти в Пловдив
Най-големият международен фестивал за улично изкуство Young Movers: Street Masters 2015 ще търси таланти във всички жанрове. Третото издание на хепънинга ще се състои на голямата сцена в Цар-Симеоновата градина в Пловдив от 17 часа на 26 и 27 юни.
Заедно с лицата на Street Masters - SkilleR, Печенката, Део и Мако, организаторите предизвикват всички млади дарования в музикалното, танцовото, художественото или друго изкуство да покажат умения и заложби. Записването вече започна на Фейсбук страницата на фестивала. Крайният срок е 23 юни. Участие могат да вземат всички. "Няма никакво значение какъв е твоят стил. Дали си фънк или поп, ние подкрепяме най-добрите, най-колоритните и най-атрактивните, поясниха организаторите. Ако пък си най-добрият, те и партньорите им от Telus International осигуряват награда - участие на фестивал в една от големите европейски столици на уличното изкуство - Париж, Будапеща, Барселона или Лондон.

Три пъти в Банско
Банско също е едно от свещените места за меломаните у нас. Преди най-стария фест в България, "Банско джаз", традиционно провеждан през август, две други културни прояви събират почитателите на нотите още този месец. Това са "Бохеми фест" и "Банско бийт". Балканският "Бохеми" ще бъде на 26 и 27 юни на градския площад. В афиша са имената на сръбският майстор на баладата Желко Йоксимович, световноизвестният български кларнетист Иво Папазов-Ибряма, македонската поп дива Каролина Гочева, сръбските тръбачи от "Barka Brass Bend", гръцката банда Baildsa. Банскалии и туристи ще гледат на живо и "Гаджо Дило" - отново елини, които зорко пазят стила джипси джаз, както и уникалната българска инструментална формация "Булгара" и страхотните "Бански старчета". Водещ на феста ще е готиният актьор Ники Станоев. Входът е свободен.
Купонът под Пирин ще продължи с "Банско бийт" - мощно музикално цунами, с чисто нови песни и разбиващи хитове. Фестът е предвиден за 10 и 11 юли. Джеймс Артър, звездата от Острова, станал популярен като победител в X factor, е хедлайнерът на първата вечер. Другите музиканти са Mo'Kalamity, Shawn Lee's Ping Pong Orchestra, Little Dragon, Сам Фелд, Миленита. Към звездния фестивал ще се включат и музикантите от The Sensimillianz - посланиците на реге културата в България. Приятен момент е, че от фестивала подават ръка на младите групи и ще има конкурс за непопулярна българска банда, която да се изяви на сцената с големите имена. Желаещите трябва да изправят свое парче на линк, подходящ за споделяне във Фейсбук - YouTube, Vbox7, Soundcloud. За когото има най-много гласувания, той печели.

15 банди дават старт на лятото
15 банди от родната и световната сцена ще зарадват меломаните на Wrong fest, който ще се проведе в село Войнеговци, на 15 километра от София. Третото издание на феста по традиция ще посрещне първото лятно слънце - на 20 и 21 юни. Начело на лайнъпа застават британските алтърнатив хулигани The Subways, щатските дезърт рокъри Valley Of The Sun и стоунър/прогресив викингите от Швеция Truckfighters. Сред другите групи потвърдили присъствие са нашите Анимационерите, Kottarashky & The Rain Dogs, южните съседи Tuber. Ще чуем многообещаващо инди от столичните младежи Hayes & Y, алтернативен пънк-рок от западните съседи Tona, чистосърдечна веселба от софийските рокендрол герои Marauders Inc., поп/ска яхния от северните съседи Popa Sapka, мощно свлачище пустинен камънак от нашите си The Flying Detachment и другите северни съседи Wooldozer. Ще има още и асеновградска пънк грес от Plastic Bo, чистокръвен рокендрол от другите южни съседи Planet of Zeus и за десерт родните Babyface Clan. Освен добрата музика, Wrong Fest предлага къмпинг зона, организиран транспорт от центъра на София, велоескорт, рампа за хора с двигателни увреждания, вкусна храна, напитки, широк набор от дневни атракции, за родители и деца.



Дивите цветя и фолклорът ни канят в Родопите
Един по-различен от обичайните купони по ноти фест очаква пасторално настроените естети. Фестивалът на дивите цветя ще се проведе от 20 до 28 юни в няколко населени места - Смолян и селата Могилица, Смилян, Сивино, Арда, Кошница, Горна Арда. В програмата си включва пъстра китка от събития, както за любителите на дивата природа, така и за почитателите на родопската култура и фолклор. За редките цветя ще разкажат специалистите, които ще водят четирите ботанически тура по време на фестивала, а фотокурсовете ще разкрият и тайните на сполучливите снимки сред природата.
На 20 юни жителите на село Могилица канят на празник на народното творчество и занаятите. И тази година поляните в центъра на село Смилян ще огреят от пъстрото многообразие на самодейците, дошли да премерят талант в надиграването и надпяването по време на фолклорния събор "Изворен глас" на 27 юни. Всички самодейни групи към читалища, както и клубове "Хоро" от страната, са поканени да се включат в надпреварата. За малките любители на природата е организиран детски празник в село Смилян на 21 юни. Ще има арт-ателиета за хлапета и възрастни, където ще се запознаят с техниките квилинг и плъстене, с които ще могат да направят и своите декорации. В програмата са включени и вече традиционните велотурове до изворите на река Арда, поход до връх Ком и приключения в каньона "Гарга Дере". А любителите на природната козметика могат да се запознаят с приложението на билките и цветята в петдневния курс по aроматерапия. Село Сивино ще представи своите древни техники за месене на царевичен хляб, а село Кошница - запазените си умения за предене на вълна и плетене на колани.


Купон в Карандила
Фестивал "Лятна Случка - Карандила", който ще бъде от 27 до 29 юни е подготвил богата програма. Ще писнат родопски кабагайди, няма да липсват джаз и диджей партита. Изложенията са с биопродукти, ще има различни работилници, пирография, ходене на въже, хамаков лагер, огнено шоу, духовни практики, парапланеризъм, астрология и т.н. Организаторите очакват повече от 500 гости от различни екологични сдружения, читалища и други. Вечер ще се изявяват групите "Муфта", БГз, Лоши Петли, "Зора". Предвидено освобождаване на един от лешоядите от волиерата до връх Българка.

Джаз във Велико Търново
"Дикси Джаз Фест" събира за осми път ценителите на класната музика под Асеневци. Международният музикален фестивал, който е от емблемите на старата столица, ще зарадва почитателите от 2 до 4 юли 2015 г. с 9 концерта. Ще има групи от България, Сърбия и Турция. Интересни са и съпътстващите събития - фотографската изложба е "Джаз в старата столица" на майсторите на обектива от сдружение "Търновски фотоклуб". Обедните улични концерти са от джаз автобуса на Royal Dixie Band, както и с лекции на джазмена Цветомир Цанков. Във Велико Търново пристига и проектът "Джаз за деца с Венци Благоев" на фондация "Джазтет".

Самодиви и нестинарки за WakeЪп
За пета поредна година от 3 до 5 юли в местността до манастира "Свети Свети Козма и Дамян" край Куклен ще се състои културно-музикалният фестивал WakeЪп.
Ще участват повече от 15 групи, сред които "Карандила Джуниър", "Тъпани и гайди".
Откриването от 17 часа е със специалните гости от Македония - групите Conquering Lion и Green Out. Поканен е световноизвестния диджей от Сърбия - E-Clip, както и сънародника му Oxi. Програмата е структурирана на 4 тематични партита - етно фюжън, хип-хоп, реге и транс, които ще се разположат на 2 вечерни сцени. През деня от малка сцена, качена на дърветата, ще звучи музика. Гостите ги очакват арт базар и шатра за лекции, в които ще се обсъждат многото аспекти на алтернативния начин на живот. Дневната програма включва кино, театър, различни видове спорт, йога и работилници. Един от основните акценти са българските традиции, които ще бъдат представени чрез кукерски ансамбъл, нестинари от с. Българи и традиционни занаяти. Ще има зона за отдих с чайна, хамачена градина и читалня.
Специално внимание ще бъде отделено на най-малките, за които е обособен кът със занималня, горски цирк и конна езда. На алтернативния фестивал ще се предлагат кулинарни изкушения, включващи веганска храна и разнообразна скара.

Музика в Южния парк

Тромпетистът Рой Харгроув, саксофонистът Кени Гарет и вокалистът Хосе Джеймс са звездите на A to JazZ Festival, който ще се проведе от 3 до 5 юли в софийския Южен парк. Първата вечер ще ни радват Славена Даскалова& Jazz Orpheus, "Дърти пърчис" и Рой Харгроув. На 4 юли програмата ще открие едно от най-популярните имена от родната сцена - дуото Sirius & Methodikal Reel Feel, което ще подгрее публиката с динамичен микс от груви, фънк, хип-хоп, соул и джаз. Щафетата ще поеме младата формация ZONYO & Friends, които пък ще ви завъртят на музикалната въртележка от латино, джаз, фънк и етно ритми. Вторият ден ще ни представи и проекта Jazzball, дело на барабаниста Христо Йоцов. Белослава е нежното име от афиша вечерта, която ще завърши с Кени Гарет и неговия квинтет. В неделя, 5 юли, на сцената ще се качат Funky Miracle, начело с вокалиста Симо Желязков. Фестивалът ще закрие Хосе Джеймс, американецът който покори хиляди сърца с магнетичния си глас.

Възроденият Роженски събор
Тази година Роженският събор се възражда след деветгодишно прекъсване. От 17 до 19 юли 2015 г. на красивите поляни ще се проведе среща на народното творчество и животновъдството. Очаква се съборът да има ново съдържание и акценти - фолклорен конкурс, традиционни занаяти, етнографски и музейни експозиции, изложение на овце, кози, кучета, крави и биволи. Ще бъдат показани млечни и месни продукти от фермата, био храни и напитки, народни борби, кулинарно шоу и чевермета, конни атракции, народни веселби и нестинарски игри. Роженският събор има над стогодишна традиция, като за първи път е организиран през 1898 г. Днес символ на събора е самобитният гайдарски оркестър "Сто каба гайди", основан през 1961 г. Те ще открият фестивала с "Бела съм, бела, юначе".


Три боровинкови нощи в Амбарица
Фестивал на боровинките при хижа Амбарица събира различно настроените купонджии от 24 до 26 юли. Китната горска къща е разположена в един от най-богатите ни масиви с диви боровинки. Това събитие ще бъде уникално по рода си, тъй като ще комбинира разходка в планината, палатков лагер, огън и музика, различни забавления, състезания, игри, филми, и дискусии. Не на последно място - всеки, който има желание, може да си тръгне с вълшебно сладко от боровинки.

Малка нощна музика на връх Перелик
На връх Перелик в Родопите на 25 юли отново ще се чуе хубава музика - тогава се провежда еко джаз фестивал "The Sound of Silence". Сцената съответно ще бъде на 2191 м височина, огряна само от свещи и огньове, докато нотите се леят под звездите на Родопите. Организаторите обещават много фюжън от Балканите. Сред изпълнителите са Трио Болкан Стрингс от Сърбия, гръцкият джаз китарист Сакис Захариадис и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар