11.06.2015 г.

Американски студенти играят две опери на Пучини в Стара Загора

Оперите „Джани Скики“ и „Сестра Анджелика“ на Джакомо Пучини ще могат да гледат старозагорци този петък от 19 часа на сцената на Държавна опера - Стара Загора.
Спектакълът ще бъде представен в града ни само веднъж. Той е проект на 16-та Международна музикална академия, организирана от продуцентска компания „Варна Интернешънъл“. 
Диригент на оперите е познатият на старозагорската публика Диан Чобанов, режисьор е Самуел Мънго - директор на оперната програма на държавния университет в Тексас. Идеята на проекта е студенти по оперно изкуство да заимстват най-доброто от професионалистите на сцена. 
В спектакъла участват студенти от университети в САЩ, професионални изпълнители от чужбина и България. „Студентите са подбирани един по един от около 15 университета чрез изпит, препоръка и резюме, за да дойдат тук и да изпълнят тези роли." разказа Самуел Мънго. В спектакъла участват още оркестъра и хора на Старозагорската опера, както и солисти.
"Едната опера е комично-сатирична, а другата трагична, но много красива, затова ми е любима", сподели маестро Диан Чобанов. 
"Това са заглавия, които са изключително подходящи за тези, на които им предстои за първи път да се насладят на оперното изкуство", допълни Самуел Мънго .

Няма коментари:

Публикуване на коментар