4.06.2015 г.

Чуждестранни фолклорни групи идват за Празника на розата

Осигурен е половин милион за Музея на розата


Делегации от побратимени градове идват в Казанлък за Празника на розата.
Това са представители на местната власт на Верия, Гърция; Кочани, Македония; Кремона, Италия; Толиати, Русия; Търговище, Румъния; Дзинан, Китай; Фукуяма, Япония, и от  белгийския град Стеенокерцел. Те ще присъстват на кулминационните събития на Фестивала на розата на 5, 6 и 7 юни. Освен официалните делегации, 50 са участниците от фолклорни формации на побратимените градове, които ще се представят в традиционния Международен фолклорен фестивал. На редовното заседание на Консултативния съвет по култура и туризъм днес бе съобщено, че предстои да се въведат т.нар. Туристически паспорт за туристи от побратимените градове, които позволяват ползването на услуги и места за настаняване и хранене на преференциални цени. Такива паспорти вече са въведени за туристи в други побратимени на Казанлък градове като Грас, Франция.
Половин милион лева ще получи Община Казанлък за изграждане на Музей на розата в града. Добрата новина за жителите на общината дойде по време на днешното редовно заседание на Министерски съвет. Правителството гласува одобрение на допълнителни разходи за 2015 г. за стартиране изграждането на Музей на розата в Казанлък. Въпреки че това са само половината от средствата, необходими за построяването на бъдещия културен институт, надеждата на казанлъчани да имат музей на българския символ на път да стане реалност.
„Този дългоочакван жест за нас означава много. Той съчетава в себе си признание за работата на всички ни по популяризиране на културното ни наследство, самочувствие за казанлъчани и възможност да представяме нашата Община пред още повече туристи“, заяви Галина Стоянова, кмет на община Казанлък, след като научи решението на Правителството. Тя бе категорична, че жителите на града заслужават националният символ на България и всичко, свързано с него, да бъде изложено именно в Казанлък.
С днешното решението си МС поправя една несправедливост, датираща от 47 години, когато е взето решение българският символ в лицето на казанлъшката роза да бъде настанен в едно мазе на Института по розата в Казанлък.
Бъдещият Музей на розата ще бъде построен на територията на емблематичния за града парк „Розариум“. В него ще се помещават над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството. Българското розово масло е търсено по целия свят. То притежава изключително високо качество, заради природните и климатичните условия на Долината и технологията, по която се произвежда. И днес българското розово масло е сред най-предпочитаните суровини от френските парфюмерии.
Празникът на розата тази година стартира на 15 май с избора на Царица Роза 2015. Днес, на 5 юни, когато е празникът на Казанлък,  от 11.30 часа в залата на Културно-информационния център на ул. „Искра“ 4 ще се проведе тържествена сесия на Общинския съвет. От 20.30 часа на пл. „Севтополис“ официално ще бъде открит 112-ият Фестивал на розата с коронясване на Царица Роза 2015 Цветелина Иванова, възпитаничка на ПМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар