17.06.2015 г.

Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт, но по старозагорски

Нови тролейбуси и автобуси, „умни” спирки и европейски комфорт постепенно трябва да даде нов облик на градския транспорт в Стара Загора. Хубавите работи стават бавно (понякога много бавно или въобще не стават), но дали са толкова хубави? Всъщност, както се казва – има няколко малки забележки, но те са толкова малки, че чак не трябва да им обръщат внимание.
Идеята е не само да сме част от Европа, но и да имаме самочувствието на нашите съграждани от Евросъюза. Предприетите действия са, разбира се, по проект, трябва да сме в крак с времето. Проектът е с името: „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора”.
Тролейбусният парк бе обновен и първи общинарите пробваха новите условия, от които ще се ползват заралии. При промоцията всичко бе - шест! Електронно табло показва маршрута, гласов сигнал обявява спирките, няма как да ги пропуснеш. Вярно, дикторът звучеше малко глухо, но всичко е като в модерните европейски градове. Месеци по-късно звукът е изключен. Пак добре, че не изключват климатиците, защото е лято.
Новите автобуси, които чакат в Зарата ще дадат възможност да спрат старите возила на градския транспорт, които са купени втора ръка. Идеята е пак общинско дружество да поеме градските линии. Нищо че навремето, общинските „Автобусни превози” ги приватизираха.
Във връзка с проекта направиха нови спирки, нищо че част от старите са на неподходящо място – къде на светофар, къде на кръстовище. А новите? Ами пак се правят по същия начин.
На по-главните се монтират електронни табла, които трябва да показват след колко време ще пристигне автобус или тролей по дадена линия. Още не работят, но схемата на картата на града има куп грешки. Например, кв. „Градински” е изписан – „Градиснки”! Грешките се повтарят на всички табла. Хубаво е да черпиш от чуждия опит, но няма нужда да го постарозагорчваш! Извинете за неправилната дума, но не се намира по-точна!

Няма коментари:

Публикуване на коментар