3.04.2021 г.

Чешкият хит "Прашина" - роман за млади читатели

Чешкият хит за млади читатели Прашина” излезе на български в издание на „Изида“ и превод на Красимир Проданов. Показателен за успеха на романа е фактът, че за нула време в Чехия излязоха и две продължения. А на всичко отгоре авторът на „Прашина” е доста далеч от литературата. Има кариера на успешен програмист, като едно от постиженията му е интернет приложението Муй влак – „Моят влак”, което се ползва от стотици хиляди чехи.

 

Прáшина е тайнствен квартал в центъра на Прага, забравен от прогреса и от Бога. Тук мобилните телефони спират да работят, в квартала няма дори ток. Затова и тийнейджърът Ирка тръгва по улиците му със свито сърце – трябва да занесе храна на възрастния си дядо. Иска да остави багажа и бързо да се върне обратно. Но това, на което се натъква, е извън всякакво въображение. Невероятни технически открития, вековни  тайни, опасни приключения. Ирка и приятелката му Ен трябва да открият тайнствена течност, която може да съхрани невероятна машина, създадена от най-големия изобретател на XIX век. И всичко това, докато Прáшина като някакво митично чудовище се уголемява и заплашва да погълне цяла Прага, а може би и цяла Европа – да настане мрак, да прекъснат всички телекомуникации, хората да се върнат векове назад.

Романът има изключителен успех, номиниран е за най-голямата чешка литературна награда, „Магнезия Литера“, а историята завладява въображението на малки и големи. И тъй като историческите забележителности на Прага в книгата са впечатляващи и всяващи страх декори, в чешката столица стават популярни разходките за издирването на Прáшина.

 

Прекрасен роман! Дан Браун за млади читатели.

Напрегнато от началото до края. Нито един скучен ред. Историята е забулена в тайна, чудесен сюжет с исторически личности и действителни места

Няма коментари:

Публикуване на коментар