9.04.2021 г.

80 години от първите бомбардировки над България


На 6 април се навършиха 80 години от първите въздушни атаки над България, извършени от авиацията на Великобритания и Югославия.

На 1 март 1941-а страната ни се присъединява към Тристранния пакт, като невоюващ съюзник. На 4 март Великобритания скъсва дипломатически отношения с Царство България, но това не означава, че двете страни са във война. На 6 април, когато започва преминаването на германските войски през страната ни, британската авиация  нанася удар по София и други обекти, без да обяви официално, че Обединеното кралство и България са във война. Този акт се извършва от българското правителство чак на 13 декември, същата година, когато и без това двете страни вече са водили бойни действия помежду си.

 На шести април англиските самолети атакуват София на три вълни. Това да самолети Bristol Blenheim и Vickers Wellington, базирани още през февруари в Гърция. Първата вълна връхлита столицата около 15 часа, втората е привечер, а третата през нощтта. Броят на атакуващите самолети е малък, под десет, и затова щетите са сравнително слаби. Въпреки това жертвите от атаката са 18 убити и 28 ранени. Разрушени са 14 сгради, възникват три пожара. През нощтта нито българската и германската авиация, нито ПВО-защитата на София не реагират.

Същият ден югославката авиация атакува София и Кюстендил. Нападението се извършва с единични самолети, които бързо са прогонени от българските пилоти. В Кюстендил също има жертви при атаката над гарата.

Британските самолети повтарят набезите си над Ихтиман и Златарица, а преди това бомби падат и в околните софийски села. През пролетта на 41-а са атакувани от въздуха 25 населени места в България, убити са 115 души, а 162-ма са ранените.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар