30.04.2021 г.

40 европейски филма влизат в програмата на „Златната липа 2021“


40 игрални и документални филма от 18 страни
влизат в отложеното осмо издание на Международния кинофестивал „Златната липа 2021“. Те ще бъдат прожектирани в продължение на 5 дни от 29 май до 2 юни в залите на Старозагорската опера и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ при спазване на всички мерки срещу пандемията.

Вероятно този обем от филми ще бъде запазен и занапред по две причини, каза директорът и основателна „Златната липа“, кинорежисьорът Магдалена Ралчева. На първо място, защото при по-голям брой много от филмите остават само с една прожекция и зрителите остават неудовлетворени, че не са успели да ги гледат. „Самият процес по събиране на тези филми е много трудоемък, откупуването на правата за тяхното представяне обичайно е за две прожекции и компромисът да се показват само веднъж не е оправдан“, обясни Ралчева.

Предстоящото издание на „Златната липа“ обещава да бъде не по-малко вълнуващо и предизвикателно от досегашните. „Палитрата от толкова много произведения на филмовото изкуство винаги оставя усещането за някакво послание, върху което кинотворците са поставили акцент“, посочва Ралчева. Така е и тази година, в която акцентът пада върху различността и толерантността – както по отношение на сексуалната ориентация, така и към различния външен вид, към етническа или религиозна принадлежност, към начина на мислене и на възприемане на заобикалящия ни свят.

Броят на филмите, включени в конкурсната програма на фестивала, остава непроменен - 9. Всички те са нови заглавия, произведени през 2020 година със завладяващи сюжети, които провокират и ни карат да разсъждаваме и дори да спорим. Между тях петчленното международно жури ще има задачата да определи победителите за наградите „Златна липа“ в категориите „Най-добър филм“, „Най-добър режисьор“, „Най-добра мъжка роля“ и „Най-добра женска роля“.

„Златната липа 2021“ ще има и своя осми поред специален гост, който ще получи наградата за цялостен принос в киното. „За него засега мога да издам, че е обичан български актьор, добре познат на почитателите на българското кино, театър и телевизия“, каза Ралчева.

Българските филми в програмата на „Златната липа“ 

ще заемат рекордно голям процент – от общо 40 заглавия 14 са на автори от България. 6 от тях ще бъдат пълнометражни игрални филми, които заедно с останалите 8 документални, късометражни и детски филми със сигурност ще предизвикат интереса на зрителите.

В конкурсната програма България ще бъде представена с последната лента на Ивайло Христов „Страх“ (2020), който заедно с оператора Емил Христов и актрисата Светлана Янчева разказва историята на бедна вдовица, която живее в гранично българско селце, където среща чужденец емигрант.

Безспорен интерес ще предизвикат прожекциите на новата родна комедия „Като за последно“ с номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова и Васил Банов в главните роли. Партнират им цяло съзвездие любими родни актьори. В извън конкурсната програма ще видим и завладяващата драма на Стефка Цоцоркова „Сестри“ (2019). Това е филмът, който миналата година щеше да представлява страната ни в конкурсната програма на фестивала.

Сред документалните ленти със сигурност ще предизвика любопитство филмът на Валентина Фиданова „Парцалев“, който поглежда в скритата страна от живота на големия актьор и репресиите срещу него заради различната му сексуална ориентация. Различният свят на жените със силно наднормено тегло и техният начин да се харесват каквито са и да преодоляват наложените стандарти в обществото е тема на документалния филм от Дания „Пищна красота“.

Датски филм, носител на "Оскар" открива фестивала

Още в първата фестивална вечер, след бляскавото откриване с преминаване на звездните гости по червения килим, на големия екран в операта ще се завърти истински кино хит, спечелил преди броени дни „Оскар“-а за най-добър чуждоезичен филм  – датската лента „Още по едно“ на Томас Винтерберг. „Другата перла в програмата на „Златната липа“ за мен е филмът на Ищван Сабо „Окончателен доклад“ от Унгария“, посочи Ралчева.

Във фестивала по традиция е отделено подобаващо място на детското кино, което ще има специален акцент на 1 юни – Международния ден на детето.  Тогава зрителите ще имат възможността да гледат три кратки филма, създадени от ученици от ППМГ „Гео Милев“, от Второ ОУ „П. Р. Славейков“ и от кино кръжока на сценариста Николай Колев, написали историята на филма „12-ти А“, режисиран от Магдалена Ралчева.

Петте фестивални дни ще бъдат изпъстрени и с поредица от съпътстващи събития, в които зрителите ще имат възможността да се срещнат с авторите на голяма част от представените в програмата творби.

Фестивалът за поредна година се осъществява с решаващата подкрепа на Община СтараЗагора, а входът за прожекциите, както винаги досега, ще бъде безплатен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар