27.04.2021 г.

“Жигули” – добър опит, но далеч от истината за рока


Дойде му времето, да направят филм за рок-банда. В средата на април бе премиерата на „Голата истина за група „Жигули”. Създателите му са направили добър опит, но са далеч от истината за българския рок, смесвайки популярни актьори, омръзналия сюжет с мутри, и най-неочаквано руснаците...

В главните роли са Михаил Билалов (в ролята на Фори)  Филип Аврамов - Фицата (в ролята на Васо), неизбежният Димитър Рачков (Киша), Герасим Георгиев - Геро (Пухи), Лилия Маравиля (Дарин Дардо) и Ирини Жамбонас (Соня).  Съставът допълват Август Попов, Параскева Джукелова, Илияна Лазарова и младата Климентина Фърцова.

Сюжетът, поне според мен, е заимстван от македонската лента „Пънкът не е мъртъв”. Група „Жигули” се събира след десетилетия заради прищявката на мутра, в ролята е Август Попов. Той иска за юбилеят му да се събере отново любимата навремето му банда. Дава сто бона. Всеки от старите групари е тръгнал по свой път – Билалов е композитор на чалга, за едина хляб, щерка му иска да учи в Лондон, но нямат пари. Рачков е пластичен хирург, Фицата има фирма за борба с хлебарки и други инсекти... Последният е свързан с една от най-добрите препратки в лентата, на колата му има надпис - Kill 'Em All, както е едноименният албум на „Металика”. Конфликт между двете солистки, пели през годините в групата, разваля офертата на мутрата. В последния момент ги канят на рок фест, където изпълняват своя непята дотогава песен.

Филмът е анонсиран като музикална комедия, но пеенето е доста оскъдно, а смешните моменти се броят на пръстите на едната ръка. Има няколко оригинални парчета, написани специално за случая от група „Остава” и епизодични включвания на песни на Милена и на „Нова генерация”. Сценаристите явно са наблегнали на собствения си принос в съставянето на сюжета, без да се запознаят по-сериозно с достиженията на българския рок през златните за него 90 години на миналия век. Правят, струват, все обръщат действието към мутрите и чалгата. Особено ме подразни търсенето на вдъхновение в циганския квартал в Бургас. Накрая идва абсурдната оферта да пеят на годишнината от създаването на завода за „Жигули” в Толиати”, като руският бизнесмен им казва, че парите за него нямат значение... дотолкова стига фантазията на сценаристите! Хотели как лучше, получилось как всегда... Със сигурност за мен това не е комедия, а някаква абсурдна сатира. Виж критиката и публиката приемат лентата добре, вероятно защото станахме доста невзискателни и към себе си, и към другите. Както казва Фънки добър опит, но само опит. Не ми се вярва „Жигули” да повтори успеха на „Оркестър без име”, въпреки неизбежните аналогии, които се правят.

Димитър СЛАВОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар