17.12.2015 г.

За втори път Фестивал на ледените фигури в Русе

В Русе започна фестивал на ледените скулптури. Той се провежда за втора поредна година и този път е два пъти по-мащабен.
Огромни ледени блокове са подредени на алеята пред хотел „Дунав" в центъра на града, а участниците вече започнаха да създават произведенията си.
Тази година във фестивала се включват 8 скулптури от 7 държави, като някои участват за втори път. Консултантите Руслан Коровков и Ирина Тафлевская ще сътворят четири впечатляващи копия на известни световни символи:Айфеловата кула, Тадж махал, Великият сфинкс от Гиза и един от колосите на Великденските острови.
Останалите участници ще работят по темата „Русе в мечти от лед". Те вече имат своите идеи и визия за това, което ще изваят от леда.
Ференц Моностори от Унгария например ще ни изненада с абстрактна фигура със заглавие „Простотата е най-голямата сложност". Натали Чистакова от Франция е избрала да направи „Мечти за пеперуди". Българският участник Виктор Царски пък се обляга на музиката, за да измайстори своята скулптура.
Всеки от скулптурите разполага с 8 ледени блока, всеки от които тежи по 130 кг, и е с размери метър на метър и петдесет. Кристалният лед е изработен по специална технология, която го запазва напълно прозрачен и безвреден за околната среда. Както и миналата година, леден бар ще допълва духа на събитието.
Всеки ден продукцията си ще предлагат винопроизводители от региона, ще има концерти, както и ледени игри и детско шоу. Леденият празник в Русе продължава до 23 декември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар