16.12.2015 г.

„Паркинг” взе приза за категория български късометражен филм на 13-то издание на „В Двореца”

Вчера станаха ясни победителите в международния кинофестивал за късометражно кино "В Двореца", който за първи път се проведе не в Балчик, а в НДК в столицата. Отличените заглавия обяви директорът на феста Цанко Василев. Призът за най-добър фантастичен филм взе белгийският Solo Rex на режисьора Франсоа Биери. Специалната награда за художествен филм отиде при хърватския "Звярът", отличен от журито за изключителна режисура и актьорско майсторство. Като най-добър експериментален филм бе определен естонският Prison Patarei, а немският Daewit взе наградата за най-добра анимация. Най-добър документален филм е полският "Невидим". Най-добър сценарий за все още нереализиран филм е "Братята на ловеца" на румънския режисьор Алекс Миронеску.
Националният конкурс за български филм спечели "Паркинг" на режисьора Ивайло Минов, а специалната награда отиде при Радостина Нейкова и София Илиева за "Как Сърдел направи ремонт". Той бе отличен за това, че прилагат нова анимационна техника от шити изрезки от плат. "Довиждане" на Еди Шварц и Йордан Петков, който спечели и наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев".
В селекцията попаднаха 104 наши и чуждестранни  филма в различни жанрове с продължителност до 27 минути. Фестивалът завърши с концерт на Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra.

Няма коментари:

Публикуване на коментар