16.12.2015 г.

"432 херца" от Недялко Славов взе наградата на „Хеликон”

Романът "432 херца" от Недялко Славов ("Хермес") спечели наградата "Хеликон" за нова българска художествена проза 2015. Това е решението на журито с шеф Калин Донков и членове Веселина Седларска, Бойко Ламбовски, Светлозар Желев и Юри Лазаров. Всички те присъдиха гран при "за извисеността и хуманността на посланието, за новаторската и майсторска поетика, както и за блестящия език". "Ако трябва да се доближим до образността на автора, в "432 херца" той е постигнал автентичните трептения, присъщи на най-красивата и магнетична литература. Да му пожелаем творческа сила и леко перо, а на романа му - милион читатели", каза Калин Донков. Ето какво каза още маестрото.
"И този път изпитахме съжаление, че трябва да изберем само едно заглавие. През 2015-а прочетохме немалко нова българска проза, написана със сигурна ръка и заредена с енергиите на будно и търсещо въображение. Литературата днес щастливо се отличава от повечето области на българския живот. По някаква неуловима причина тя се избави от разорението и унижението, които сполетяха различни отрасли, науки и цели пластове на обществото, за зла чест на цяло поколение българи. Не че нямаше и такива опити, не че нямаше желаещи, не че нямаше и нещо като ликвидационни съвети и в литературата. Но литературната нива надживя всичко това благодарение на добрия си посев и днес плодът й е сочен и в повечето случаи екологичен. Не трябва да ме подозирате в разсеяност или дори в удобно премълчаване на проблемите на днешната литература. Ако говорим за прозата, от журито на "Хеликон" тези проблеми се виждат отлично. И днес има конюнктура, и днес има номенклатура, а класовопартийният подход от миналото нерядко се заменя с касовопартиен подход. (По-често касово и по-рядко партиен.) Разбира се, че се поддържа и равномерният приток на бездарни съчинения. Разстройва ме най-вече наивното, но и професионално безотговорно слугуване на хепиенда.
Унизителното усилие непременно да се възвие едно драматично повествование към благополучен (в миналото му казваха оптимистичен, а днес позитивен) завършек, не е добра идея. През ръцете ни минават немалко добре написани книги, които щастливият финал направо потопява. Който е подучил авторите, че хепиендът прави книгите им по-продаваеми, а и по-стойностни, той ги е и провалил. Бестселър е американско понятие, но и в самата Америка книгите на нейните класици не са били бестселъри. Най-продаваните книги по тяхно време са съвсем други и техните автори в повечето случаи са вече забравени". Церемонията се случи в "Хеликон-Витоша", а миналогодишният носител Христо Карастоянов, който тогава спечели с "Една и съща нощ" на "Жанет 45", връчи пластиката - "Орлето" на Евгени Кузманов. "Радвам се по две причини, че този избор изпреварва с малко останалите номинирани книги. Досега бях убеден, че всяка власт мрази книгите. От книгата на Недялко Славов разбрах, че всяка власт мрази неистово и музиката - щом могат да си позволят, според тази книга, да посегнат на основния тон на вселенската хармония, да го направят удобен за маршове и за фанфари. От тази история Недялко Славов спокойно можеше да изкара някой роман в стил Дан Браун или някои наши автори.
Но той е направил нещо съвършено друго. Завиждам на тези, които за първи път ще посегнат към тази книга. Благодаря ти, Недялко", сподели Карастоянов. Сред публиката бяха Захари Карабашлиев, Алек Попов, Васил Георгиев, Деян Енев, Силвия Томова, Ангел Игов, Димитър Коцев-Шошо, Галин Никифоров... Със свои песни участваха и Splendor and misery - Анджела Родел и Виктор Тодоров. Специална изненада за Славов беше изпълнението на цигуларя Дилян Иванов. "С Недялко ни свърза честотата 432 Hz. Започнахме да работим почти заедно за тази честота - той в сферата на словото, а аз - на музиката", каза диригентът на оркестъра Иван Янакиев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар