17.12.2015 г.

С „еликсир”, хляб на жарава и старинни оръжия посрещат Празника на Пелина в Змейово

Традиционният за старозагорското село Змейово Празник на пелина ще се проведе за девета поредна година на 19 декември, от 11 часа, в залата на читалището. Организатори са Народно читалище „Пробуда – 1928” с. Змейово и Община Стара Загора.
Празникът отново ще събере почитателите на уникалната местна напитка, чиято рецепта змейовци ревниво пазят в тайна почти сто години и предават от поколение на поколение. Едно от посланията на старите  местни  майстори е да се прави хубав наложен пелин от хубаво вино, а хубавото вино става от подбрано грозде.
В конкурса за змейовски пелин ще участват местни производители. Най-добрите майстори ще бъдат избрани от експерти на Домейн Менада за пивкост, цвят, аромат и бистрота на напитката. Всички те ще получат предметни награди и грамоти за отличие. В празничната програма участват фолклорни групи, които ще се надпяват и надиграват в конкурс.
 В поздравителната програма ще участват фолклорни групи при читалищата в Стара Загора, Змейово, Нова Загора, Раднево, с. Тракия, Общ. Опан и с. Оряховица, община Стара Загора.
В празника ще участват и родолюбиви клубове на старинното оръжие от Стара Загора, Нова Загора и Ямбол. От „Тракийски лимец” - Стара Загора ще предложат хляб с квас, изпечен на жарава. Изделия от рисувани речни камъни и рисувани глинени съдове ще допълнят автентичната атмосфера на празника.
Партньор на Празника на пелина 2015 г. е „Балкания – Балканска асоциация за устойчив туризъм и култура”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар