15.12.2015 г.

Банки и телекоми щели да продават тока за бита

Банки и телекоми ще са основните продавачи на ток на битовите потребители, след като пълната либерализация стане факт и всички домакинства излязат на свободния пазар.
Това прогнозира за „Монитор“ Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България.
Той обясни, че това се случва с бизнеса в други европейски страни. Логиката е, че банките и телекомите имат база данни за клиентите си, в голяма степен са оценили риска и знаят кой си плаща редовно.
Освен това имат възможността без големи разходи да започнат да фактурират и електрическата енергия.
Така със сметката за телефона ще започнем да получаваме и тази за ток, както и за други услуги, допълни Георгиев.
Българската енергийна борса тръгва в тестов режим от днес. Предвижда се от началото на следващата година тя да заработи в реални условия.
На българската борса ще се търгува по модела „ден напред“. Това означава, че сделката се сключва на единия ден, а доставката на електроенергия се извършва на другия ден. Търговията ще се извършва на платформа, предоставена от най-голямата скандинавска борса Nordpool Spot.
Първоначално на борсата ще се търгува енергия от държавните предприятия. След като Световната банка представи модела на либерализация на пазара у нас и той бъде одобрен, се очаква на борсата да започне да се търгува по пазарни цени и скъпия ток. Разликата между пазарните цени и преференциалните се очаква да се покрива от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.
Вчера следобед от Европейската комисия припомниха, че БЕХ е поел ангажимента, след създаване на борсата, да прехвърли контрола върху собствеността на Министерство на финансите. Това според ЕК ще гарантира нейната независимост. В допълнение към това и за да се гарантира ликвидността на борсата, БЕХ ще предлага предвидени минимални количества електрическа енергия на българската енергийна борса за период от пет години, припомнят още от ЕК.
Ангажиментите на БЕХ към ЕК са по повод стартиралото в края на 2012 г. разследване на холдинга за злоупотреба с господстващо положение на пазара на едро на ток у нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар