14.06.2024 г.

20 представления показват на пловдивския фестивал "Сцена на кръстопът"

Есенният международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” се завръща с 20 представления и богата съпътстваща програма от  10 до 21 септември  на сцената на Пловдивския драматичен театър.

„Нашата програма вече е готова и продажбите ще започнат от 1 юли. Публиката ни ще има възможността да избира – направена е така, че да има изключително разнообразие от заглавия, да е пъстра, да събере забележителни актьори”, каза програмният директор на „Сцената” Росица Обрешкова на среща с журналисти във фоайето на театъра и после обяви първата новина на екипа – Кръстю Кръстев се завръща като директор на фестивала.

„Радвам се, че съм тук. Програмата наистина е много интересна, обърнали сме специално внимание на представления, които се явяват знаци в театралната карта на България. Много внимателно са подбрани като жанр, като формат за нашите две сцени, интересни като теми, с изключителни актьори. Разделена е на няколко части. Ще започнем с двете премиери на Драматичен театър-Пловдив. Първата е „Без кръв” по Алесандро Барико. Режисьор е Диана Добрева, а Сашо Секулов отново е направил блестяща драматургична творба. Екипът е интересен, защото е сборен с приятели от театъра във Велес. Другото премиерно заглавие „Елизабет – кралицата девственица” на режисьора Маргарита Мачева.  Ще ни гостуват Младежкият театър, Малък градски театър "Зад канала", Театър 199, Театър Българска армия, Театрална работилница "Сфумато", "Театро", "Топлоцентрала", театрите от Търговище, Бургас, Габрово и Благоевград”, разказа той.

Кръстев очерта и силното международно присъствие на трупи от Украйна, Гърция и Националния театър на Унгария.

"Гостуването на колегите от Будапеща ще бъде едно от най-важните събития, които ще се случват на театралната сцена в България през тази година", подчерта Кръстев.

В програмата са заложени и няколко специални събития. Фестивалът ще отбележи 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов със спектакъла "Когато светът беше шарен" на Драматичен театър-Търговище.

"Празнуваме Татяна Лолова" ще е поредица от събития - представяне на книга, малък спектакъл и изложба, по повод 90 години от рождението на великата актриса.

Диан Никифоров пък ще представи книгата си "Олимпийци", на която ще присъстват всички живи големи шампиони.

Традиционната вече кръгла маса е на тема "Европейски театър на кръстопът".

"Програмата е пъстър калейдоскоп както от знакови представления от България, така и от разнообразни събития в съпътстващата програма. Ще поканим на театър цялото семейство - деца, майки, бащи, баби и дядовци на едно страхотно представление "Пипи Дългото чорапче", което ще се играе два пъти. Ще има уъркшоп за помощник-режисьори, както и кафе срещи с популярни актьори", обяви и директорът на Драматичния театър Сюзанна Арутюнян-Василевска.

Своите поздравления към екипа на фестивала отправи зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар