9.02.2024 г.

12 филма показва „Мастер оф арт” в Стара Загора

Мастер оф арт е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи и разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, както и съвременното изкуство, като същевременно отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време.

За четвърта поредна година жителите и гостите на Стара Загора могат да се насладят на програмата на фестивала, като тази година са включени 12 прожекции, срещи с режисьори, фотоизложби и представяне на книги.

 

ПРОГРАМА:

09.02. петък

18:00 ч. ВЕРМЕР - НАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗЛОЖБА - Великобритания (2023) 90 мин. реж. Дейвид Бикерстаф

Филмът кани зрителите на една лична обиколка на изложбата на Вермер, в компанията на директора на Rijksmuseum и кураторите ѝ. Наистина уникална възможност да надникнете зад кулисите на тази изключителна изложба, обединяваща работата на Вермер и даваща пълна представа за артистичните избори и мотивацията, която стои зад композициите му и творческия процес зад картините му.

10.02. събота

14:00 ч. ЦВЕТЪТ НА МАСТИЛОТО - Канада (2022) 105 мин. реж. Брайън Д. Джонсън

Цветът на мастилото разкрива мистерията и силата на най-стара медия през очите на Джейсън Логан, производител на мастила в Торонто. Събирайки цветове от природата – плевели, горски плодове, кора, цветя, камъни, ръжда – той прави мастило от почти всичко.

16:00 ч. БОРОМИНИ И БЕРНИНИ. ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПЕРФЕКТНОСТ – Италия (2023), 102 мин. реж. Джовани Троило

„Боромини и Бернини. Предизвикателство за перфектност“ е историята на архитектурната революция на самотния гений, който промени облика на Рим завинаги, като пое лично предизвикателство срещу конвенциите и предразсъдъците, който притежаваше смирението да се учи от миналото, за да измисли бъдещето и смелостта да преследва докрай и с цената на всичко една идея.

Стилът на Боромини е разпознаваем, ексцентричен, различен: различава се от този на неговите съвременници със своя духовен авторитет и непрестанни алюзии, предизвикващи безкрайността. Но това е историята и на най-известното съперничество между художници на всички времена, съперничеството между Боромини (1599-1667) и Бернини (1598-1680).

13.02. вторник

18.00 ч. ГОЯ, ЖАН КЛОД КАРИЕР И ПРИЗРАЦИТЕ НА БУНЮЕЛ - Испания (2022) 90 мин. реж. Хосе Луис Лопес-Линарес

Филмът проследява проучванията на покойния сценарист Жан-Клод Кариер на творчеството на Гоя, в едно пътуване, изпълнено с култура, кино, емоции, живопис и Испания.

 15.02 четвъртък

18:00 ч. ДА ЛЕТИШ С ПЛАВНИЦИ – България (2024) 82 мин., реж. Мария Аверина – среща с екипа

Картини, пърформанси, експерименти, електронна музика, звучаща в пространствата на две старинни къщи в малък италиански град, разгорещени разговори за съвременно изкуство, трогателни срещи с най-близки хора и места в България след 50 години раздяла.

„Да летиш с плавници” е филм за непрестанното търсене на смисъл в изкуството и живота. Художникът Алцек Мишев, бунтар и експериментатор, ни води в това философско и естетическо пътуване през времето, пространството и идеите.

В творчеството си и житейските си възгледи Алцек Мишев започва постепенно да се завръща към идеите на отминали епохи. В тези си нови идейни търсения художникът неуморно задава въпросите: „Накъде върви светът?“, „Накъде върви съвременното изкуство?“, „Как би трябвало да живеем?“

 17.02. събота

14:00 ч. ИЗКУСТВОТО НА СВЕТЛИНАТА И СЕНКИТЕ - Испания (2023) 115 мин. реж. Мигел Херреро Херреро

Непознатата и впечатляваща история за произхода на киното и аудиовизуалното изкуството от праисторията до началото на 20 век

16:00 ч. ДА СЪЗДАДЕШ СКУЛПТУРА ГИГАНТ - Индонезия (2023) 87 мин. реж. Бану Вирандоку и Рез Арден Вигуна

Един човек обещава да построи най-голямата медна статуя на земята, но трябва да се сблъска с кризи, нещастия, измами и в крайна сметка да изгуби 28 години от живота си, за да създаде СКУЛПТУРА ГИГАНТ.

 

19.02. понеделник

18:00 ч. Представяне на книга ПРИЛОЖЕН ТЕАТЪР: Теория и практики от България до Африка и откриване на фото изложба "ДАЛЕЧ ОТ АФРИКА" - гостуват режисьорката и автор на книгата Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев

Фотоизложбата отразява програмата „Артисти за деца“, продуцирана от Фондация „ДЕН ГРИ“ и ръководена от Елена Панайотова в Кения (2011- 2017) и България (2002- 2017). В този проект са били въвлечени 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, обучени от български екип в практиките на приложен театър. През 2016 г. програмата е сред

осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света. В програмата са участвали млади артисти и студенти от изпълнителски и визуални изкуства от четири континента, и деца и младежи в неравностойно положение от домове от цяла България и домове в Кения (Найроби, Кисуму) и Танзания (Аруша).

Книгата „Приложен театър: Теория и практики от България и Африка“ обобщава натрупания опит на Елена Панайотова, чрез програмата „Артисти за деца“.

ВХОД СВОБОДЕН

 20.02. вторник

18:00 ч. ДЖЕФ КУНС - ЛИЧЕН ПОРТРЕТ - Италия (2023) 80 мин. реж. Папи Корсикато

 Това не е просто документален филм, а невероятно пътешествие в съзнанието на най-противоречивия артист на нашето време.

Този филм ще покаже скритите механизми зад човека, художника и марката Koons. Това е интимно изследване на съзнанието на Джеф Кунс, целящо да открие, какво го мотивира и оформя неговата несравнима визия. С ексклузивен достъп до дома на семейство Кунс в Йорк, Пенсилвания, документалният филм изследва корените и ежедневието на Кунс, следва го до огромното му студио в Ню Йорк, а след това през Катар и Европа до гръцкия остров Хидра, през 2021 г., по време на обиколката му там с пет изложби.

 

22.02. четвъртък

18:00 ч. СТУДИОТО, КОЕТО РИСУВА МУЗИКА - Великобритания (2022) 101 мин. реж. Антон Корбийн

 Известният режисьор Антон Корбийн разказва историята на Hipgnosis, емблематичното студио за дизайн на музикални албуми.

Сторм Торгерсън и Обри „По“ Пауъл са творческите гении зад емблематичното студио за дизайн на албуми Hipgnosis, направило едни от най-разпознаваемите музикални обложки на всички времена. Те сформират Hipgnosis в Кеймбридж в средата на 60-те години и стават кралски рок особи по време на бума на 70-те.

През целия този период НЕ звукозаписните компании диктуват на изпълнители като Peter Gabriel, Pink Floyd, Led Zeppelin и Paul McCartney как да изглеждат обложките на техните плочи - Сторм и Пo го правят. Никога не са изсвирили и нота, но изцяло променят музиката.

Филмът включва интервюта с Роджър Уотърс, Дейвид Гилмор и Ник Мейсън от Pink Floyd, Джими Пейдж и Робърт Плант от Led Zeppelin, Пол Маккартни, Питър Габриел, Греъм Гулдман от 10cc, Ноел Галахър и мн.др.

 23.02.(петък)

18.00 ч. ХАЛА - България (2023) 63 мин. реж. Ваня Иванова и Мария Ландова

Моника Попова е самобитен артист, професор в НБУ, майка на три дъщери и баба лудетина. Пътят в изкуството и в живота й е постоянно преодоляване на граници – вътрешни и външни. Тя съумява да съвмести същностите си на майка, съпруга, преподавател и артист. Събира в любовта си личното си семейство и студентите от ателието по керамика. Филмът е за лишенията, терзанията, жертвите – цената на щастието, отвъд блясъка на успеха.

19:15 ч. ГРЕБЕНЪТ НА КАРАВАДЖО - СВЕТЪТ В ЕДНА КАРТИНА - Франция (2023) 75 мин. реж. Николас Аутеман

Нарисувана от Караваджо през 1598 г., картината Марта и Мария Магдалена показва покръстването на Мария-Магдалена, която изоставя удоволствията на плътското съблазняване в името на скромния живот, който сестра ѝ проповядва. В този будоар, гребенът от слонова кост със счупен зъб напомня за мимолетността на човешката красота. Но тук възниква въпрос: как това парче слонова кост се е озовало в римски интериор от 16-ти век?

Този предмет, несъмнено направен от бивни на слон и донесен от португалски търговци от западния бряг на Африка, е доказателство за малко известната история на вековни доставки на слонова кост в Европа, за постоянни климатични промени и бързо развиващата се международната търговия от далечна Гренландия до пристанищата на Мозамбик.

Гребенът ни разказва за свят, в който Европа, противно на конвенционалните истории, не е и може би никога не е била „център“ на света.

29.02 четвъртък - СЦЕНА ОПЕРА

18:00 ч - откриване на изложба и прожекция

НЕСТИНАРКА. ГОЛЯМАТА СРЕЩА НА МАРИН ГОЛЕМИНОВ И ЦАНКО ЛАВРЕНОВ - България (2023) 27 мин. реж. Елисавета Станчева и Ясен Харалампиев

Билети в Държавна опера Стара Загора

Преди повече от осем десетилетия мистичният разказ за съдбата на една млада нестинарка вдъхновява композитора Марин Големинов. Той написва музика, която бързо му донася национална известност, а с времето неговата танцова драма “Нестинарка” се превръща в едно от най-разпознаваемите български сценични произведения. През годините, с всяка следваща постановка, нестинарското хоро увлича в ритъма си все повече талантливи артисти. Сред тях е и художникът Цанко Лавренов, който през 1968 г. работи по декорите за “Нестинарка”.

Всички прожекции са с билети: 10 лв./8 лв. – за учащи и пенсионери (освен прожекцията в Държавна Опера).

MASTER PASS за 11 прожекции – 70 лв., ART PASS за 8 прожекции по избор – 50 лв.

Билетите са в продажба:

- в мрежата на EpayGo онлайн

- на всички каси на EasyPay в града

- на каса в Библиотеката 1 час преди всяка прожекция

Няма коментари:

Публикуване на коментар