18.02.2024 г.

Още пет възпоменателни монети пуска БНБ през 2024-а

Пет възпоменателни монети ще пусне в обращение БНБ до края на годината, според утвърдената програма на централната банка за 2024 година. Всички те са без определен тираж, както бе и с първите такива монети, пуснати в началото на годината, от темата „Християнство“ – „Света Богородица – Златна ябълка“. Това бяха златни монети с номинали от 10, 20, 50 и 100 лева.

През март на касите на централната банка и в партньорските банки, нумизматите ще могат да закупят 2 медни лева – „125 години от рождението на Панчо Владигеров“, от серията „Български творци“, от темата „Именити българи“.
През май в обръщение ще пуснат 10 сребърни лева - „100 години лека атлетика в България“ от тема „Спортна“.
100 златни лева на християнска тематика, от серията „Българска иконография“ – „Св. Св. Петър и Павел“ ще излезе през юни.
10 сребърни лева „200 години от издаването на Рибния буквар“ от серията „Българско възраждане“ ще бъде в обращение през септември.
Последната за годината възпоменателна монета от темата „Етнография“ и серията „Български традиции и обичаи“ ще бъде в продажба през ноември. Това са 10 сребърни лева „Българска гайда“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар