28.01.2024 г.

С “Отело” откриват оперния сезон, театър и опера 2 в1 в началото на февруари

Спектакълът на операта „Отело“ на Джузепе Верди на 9 февруари ще открие новия сезон на Държавна опера-Стара Загора през 2024 година. На старозагорската сцена ще излезе звезден солистичен състав пред почитателите на оперното изкуство. Те ще имат шанса да видят и чуят за първи път в ролята на Дездемона, златния глас на България, оперната дива Красимира Стоянова. Световният баритон Желко Лучич ще се превъплъти в ролята на коварния Яго, а българският тенор с международна кариера Милен Божков ще направи своя сценичен дебют в ролята на Отело. Спектакълът ще дирижира маестро Ивайло Кринчев, режисьор е Огнян Драганов.

В спектакъла на 9 февруари участват още солистите Ивайло Йовчев /в ролята на Касио/, Александър Марулев /Лодовико/, Вивиен Георгиев /Емилия/, Стоян Буюклиев /Родриго/, Живко Добрев /Монтано/, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”.
Звездата на Метрополитън опера – сръбският баритон Желко Лучич гостува за трети път в Старозагорската опера. За първи път почитателите на неговото изкуство го видяха през лятото на 2021 година на сцената на Античния форум „Августа Траяна” в ролята на барон Скарпия от операта „Тоска” от Пучини, а през лятото на 2023 година – блесна отново на открито в ролята на Граф ди Луна от операта „Трубадур” на Верди. На 9 февруари меломаните ще го видят в още една негова коронна роля, донесла му световно признание на най-големите оперни сцени.
Тенорът Милен Божков гостува за втори път на сцената на Старозагорската опера – зрителите още си спомнят неговия великолепен Дон Хозе от операта „Кармен” на Бизе. В ролята на Отело Милен Божков дебютира през 2022 година в концертното изпълнение на едноименната опера на Верди на сцената на Летния театър във Варна в звездната компания на Красимира Стоянова /Дездемона/ и Владимир Стоянов /Яго/ под диригентството на маестро Павел Балев. Сега – на 9 февруари ще направи и своя сценичен дебют в любимата роля на Отело в спектакъла на Старозагорската опера.
„Отело“ от Джузепе Верди на Държавна опера-Стара Загора е впечатляваща постановка, създадена с изключителното съдействие на Община Стара Загора. С нея на 24 ноември 2014 г. бе открито 45-тото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. Сценографията и костюмите на „Отело” са последната съвместна работа на художниците Цветанка Петкова-Стойнова и Борис Стойнов, свързани трайно със Старозагорската опера и оставили ярка следа в облика на съвременното българско оперно и балетно изкуство.


Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора, и Старозагорската държавна опера представят съвместната си продукция „Красива птичка с цвят зелен“. За първи път в България спектакълът съчетава театралното и оперното изкуство в една удивителна приказка по Карло Гоци. Премиерните спектакли са на 1 и 3 февруари 20-24 година на сцената на Операта. Огромен творчески екип от двата театъра обединява усилията си, за да поднесе на публиката един атрактивен и въздействащ мултижанров спектакъл в хармония със съвременните тенденции и предизвикателства в изкуствата. Режисьор на постановката е Анастасия Събева, сценографията и костюмите са на Теодора Лазарова, хореографията е на Александър Манджуков, текстът на песните е на Августина-Калина Петкова. В спектакъла участват актьорите на ДТ „Гео Милев” Иван Калошев, Георги Георгиев, Яна Божанин, Цветомир Черкезов, Борче Манев, Елена Азалова, Борислав Веженов, Ванина Йорданова, Красимир Ненков, Симона Тодорова, Димитър Митев, Тони Тончева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар