11.01.2024 г.

Излезе финалната част на „Последният викингски крал“

Ако обичате исторически романи или филми, особено свързаните с викингите, забележителната петтомна романна поредица „Последният викингски крал“ е за вас. С излизането на финалната, пета книга – „Командирът на смъртта“ (изд. „Персей“, превод Евгения Кръстева), серията е вече достояние на българските читатели.

Авторът, Ян Уве Екеберг, познат и нас и с трилогията си „Времето на меча“, е един от най-големите съвременни майстори на историческия роман.

Главният герой в „Последният викингски крал“ е действителна историческа личност от XI век, своеобразен норвежки еквивалент на българския цар Симеон, който превзема Византия и стига до вратите на Константинопол. Харалд III Хардради (Суровия), роден ок. 1015 г. и управлявал от 1046 до 1066 г., е един от най-великите крале в Скандинавския север. Полубрат е на крал Олав Харалдсон, който утвърждава християнството в страната и след смъртта си е канонизиран, превръщайки се в един от най-почитаните скандинавски светци. Харалд и викингите му се прехвърлят в Киевска Рус, достигат до Византия, където са наети от императора, участват във войната с арабите в Сицилия, побеждават българския цар Петър Делян в Островската битка (1041) и се връщат в Норвегия, където Харалд е коронясан за крал.

В „Командирът на смъртта“ Харалд Сигурдарсон, вече едноличен владетел на Норвегия, преследва една голяма мечта: с дръзки действия той се опитва да възстанови старото Северноморско кралство, в което Норвегия, Дания и Англия се управляват от един и същ монарх.  

Когато английският крал Едуард Изповедника умира на 5 януари 1066 г., започва безмилостна битка за най-важния престол в Северна Европа. Харалд също се включва в надпреварата за кралската власт в Англия. Фактът, че няма почти никакви основания за претенциите си към английския трон, не попречва на страховития пълководец да тръгне по море с най-големия флот, който някога е отплавал от Норвегия. Смелото начинание почти успява, но норвежкият крал е подмамен в капан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар