9.02.2022 г.

Мечкоубежището е единственият нов обект в старозагорския зоопарк


Обновяването на зоологическата градина в Стара Загора е на финалната права, но посетители ще могат да го посетят най-рано в края на април, началото на май. Строителните дейности по проекта са приключени, а акт 15 е подписан на 24 януари, информира гл. архитект на Стара Загора Виктория Грозева. Преди старта на проекта, широко бе обявено, че ще се обогати флората и фауната, ще има по-подходящи условия за отглеждането на животните и по-атрактивна визия за посетителите.

Всъщност, освен новоасфалтиани алеи и нови бордюри, клетките не са променени, освен че голяма част са с подменени дървени и железни части. Все така е трудно да се видят обитателите им, дори и тези, които не са опасни хищници. Стана ясно и че нови хищници, осоено най-атрактивните, каквито са големите котки, трудно ще се намира Повечето от тези, които се отглеждат в родните зоологически градини са в близки родствени връзки. Остава алтернативата да се търсят от чужбина и то родени в тамошни зоопаркове, според действащото европейско законодателство. Цената, то се знае, за такава покупка ще е скъпа.


До две седмици Общината ще е готова с документация
та, с които ще се кандидатства за лиценз пред Министерството на околната среда и водите, по Закона за биоразнообразието. Издаването на документа може да отнеме до 62 дни, но без него не могат да бъдат допуснати посетители в зоопарка, заяви заместник-кметът Милена Желева.  

Вероятно таксата за вход ще бъде с около 100-150% по-висока от досегашната, която не е променяна много години. До ремонта, възрастните влизаха с билетче от 2 лева, по-големите деца плащаха левче, а най-малките влизаха при вход свободен.

Ремонтирани са клетките на животните, единственият напълно нов обект е изграденият хабитат за мечкитем (мечкоубежище), в съседство със старите клетки. Изцяло са обновени административните сгради, ВиК и електроснабдителните мрежи. Новост е изграждането на обучителен център, към екипа ще има и двама аниматори, които ще водят беседи с децата. В заведението на входа ще има и търговска площ със сувенири.

Новата цена ще бъде съобразена с таксите в останалите зоологически градини в страната. Според главният финансист на Общината, зоопаркът ще се самофинансира.

Реконструкцията на парка продължи повече от две години, като договореният срок е просрочен, за което фирмата изпълнител ще бъде санкционирана. По договор, работата трябваше да приключи на 30 септември.


Старозагорският зоопарк е вторият след софийския. Създаден е през 1957 година и от създаването си не е бил реконструиран. Той е любимо място не само за заралии, но и за гостите на града. В него има около 4000 животни от над 80 вида. Първото новородено за годината тук е маймунче, с все още неизяснен пол, от породата Зелена морска. Два от тигрите обаче умряха през последната година.

Журналистическият тур в неделя превърна зоопарка отново в новина номер едно, макар че конкретна новина няма, засега. Това си пролича от заглавията, едни писаха - зоологическата градина е обновена, други, че се е родило маймунче, трети - че от държавата зависело, кога ще се отвори парка... Преди тура, в част от медиите излезе инфо, че животинската обител се открива, уви, много граждани напразно чакаха да влязат, дано не останат разочаровани, когато наистина се открие обекта.

Димитър Славов 

Няма коментари:

Публикуване на коментар