25.02.2022 г.

Как санкционираме „лошата” Русия?!

САЩ и неговите съюзници, фактически и ние, сме против Русия... Ама не говорим за хората, те по принцип са на различни мнения. Говорим за правителствата. Искаме да помогнем на Украйна, да накажем Русия, но реалностите и пропагандата са две различни неща. Независимо от позициите си, нека да погледнем малко по-отблизо случващото се, без да се поддаваме на емоции.

Чудно, но излиза съвсем друга картинка от последните години.

САЩ помагат на Русия да си изкупи дълга.

САЩ помагат на Русия да увеличи износа си.

САЩ помагат на Русия да натрупа валутен резерв.

И това не е виц.

В геополитиката има вечни интереси и брутални реалности. Емоциите са в кръчмата, където пият глупаците.

Както върви, Европа губи шанс да оцелее между САЩ и Русия.

Санкциите които САЩ налагат , всъщност не удрят Русия а удрят Европа и увеличават цените на енергоносителите, което директно пълни Руската хазна.

Фактите:

1. "Газпром" е с рекордна печалба от 23$ млрд за 2021 г.

2. САЩ станаха лидери в света по износ на Liquefied natural gas (LNG) .

3. Русия има твърдо второ място по доставки на петрол за САЩ

4. Санкциите на САЩ не засягат интересите на нито една американска фирма.

5. "Ямал" LNG продава Руски LNG чрез американски фирми.

Списъкът може да продължи с титан, суровини, минерали и т.н , но схванахте за какво говорим.

Отслабването на Руската рубла, всъщност е добре дошло, защото насърчава Руския износ.

Най-интересното е че CDS ( Credit default swap) - измерителя за риска дали една държава ще фалира, (съответно се плаща премия по дълга), за Русия стана висок. Тоест Русия е рискова и съответно дълга й се търгува по-евтино. Рейтинговите агенции ги държат САЩ. Европа опита да направи свои,но неуспешно.

Така CDS на Гърция е 100, а на Русия е 268!! Излиза, че Русия имала два пъти повече шанс да фалира от Гърция ???!! Кой да повярва на това, но, дълга й става евтин и Русия лесно ще си го изкупува!

Трябва ли Путин да награди администрацията на Байдън с орден „Герои России” - ами трябва, дори и пенсия да им предвиди.

Валутните резерви на Русия нарастнаха безпрецедентно, дългът й спадна до под 18% БВП! Едно от най - ниските нива в света.

Русия може да се похвали, че е натрупала близо $ 640 милиарда във валутните си резерви и $183 милиарда в своя суверенен фонд, за да се справи с последствията от санкциите, отбелязва АФП.

Затова санкциите са срещу отделни личности, срещу банки и организации, но ще видим дали Русия ще бъде извадена от международната система за разплащания! Тогава как ще се плати за газа, който доставят на европейците, а руснаците осигуряват 40% от техните нужди. Сигурно ще носят парите кеш, на руско-украинската граница.

Затова Щатите насърчаваха Украйна да се „бори” срещу агресорите и терористите, т.е. с руснаците, което не им е по силите и с отцепниците от Донбас и Луганск. Навремето русите воюваха в Чечня, също отцепническа територия, но дори и в най-трудните моменти не спряха социалните плащания в размирната област, нито снабдяването. Добрите украинци обаче не само спряха пенсиите в отделилите се райони, а дори им прекъснаха електроенергията и водоснабдяването...

Американците дадоха оръжие и съвети, а когато положението стана напечено, евакуираха дипломатите и гражданите си и оставиха наивните украинци сами да се оправят. Засега подкрепата е само със санкции, които видяхме как наказват, но повече награждават лошата уж Русия.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар