26.03.2021 г.

Ефектът на Коронакризата

Неусетно мина цяла година от въвеждането на първите извънредни мерки за овладяване на пандемията COVID-19, че и отгоре. През цялото време сводките от НОЩ изглеждат като военни комюникета – толкова заразени, толкова излекувани, толкова изгубили „битката” с коварната болест. В добавка, вече имаме и брой на ваксинираните. Покрай извънредната ситуация, често сравнявана с война, властта бе поета от генерали. Мутафчийски, шефът на Националния щаб е генерал-майор, премиерът генерал-летенант, а лошият генерал е Р. Радев, който има същия чин като на премиера.

Българските властници са врели и кипели в най-различни кризи, но вирусът, както и за техните колеги в чужбина, се оказа непозната територия. Това не им пречи да се хвалят с мними успехи, а причината за високата смъртност да я джиросат на обикновените граждани.

При такава криза, нормално е да се помага на най-засегнатите и уязвими групи от обществото. Затова всички пенсионери получиха по 50 лева, независимо, че част от тях вземат минилните 300 лева, а други над 1400 лв. Мярката няма логично обяснение, но е добър ход преди изборите. Много от затворените сектори получиха компенсаци по мярката 60 на 40 или по 80 на 20. Но те искат да работят, а не да получават помощи. Част от тях има защо да са недоволни. Например, защо в мола опасността от заразяване да е по-голяма, а в един хранителен хипермаркет по-малка? Не бе ли възможно да се организира стриктен контрол на посетителския поток и търговските центрове, както и музеите, галериите и други институции да продължат да работят. Още повече, че в някои от тях, по принцип няма голям наплив. Казват, че мерките ни били най-либерални. Вярно е, но защо тогава, при ръст на заболеваемостта се чака с дни, за да се обяви поредното затваряне. Нима в това има логика? Нали уж към НОЩ има щатен математик? Какви модели прави той и как изчислява прогнозите си?

Учениците и студентите са пък сред най-засегнатите. Те са опитни мишки в най-различни схеми. Освен, че така бяха затруднени и родителите на най-малките, качеството на поредиците от онлайн и присъствено обучение тепърва ще трябва да бъде оценено. Да не говорим, че много деца все още нямат достъп до нужните им технологии, за да работят качествено онлайн.

Медицинската страна на антипандемичните мерки също има доста странности. Никой не пита, защо въпреки затварянията, новите вълни на Ковида идват една след друга. Ако инкубационният период е 40 дни, както е било при чумата, то двумесечното всеобщо затваряне, би трябвало, ако не да спре, поне рязко да ограничи заболеваемостта. Още повече, че в много страни, мерките са едни и същи – маски, дезинфекция, дистанция и т.н. Другият въпрос е какво стана с Грипа? За него тази година нищо не се говори. Грип просто няма?! Не върви и версията, че маските и дистанцията са спрели инфлуенцата, а Ковида – не! Нали и двете заболявания се разпространяват по един и същ начин

Появата на ваксини породи много съмнения, но затова имат вина и правителствата. Нашето също не прави изключение. Ваксините бяха произведени в много кратък срок и няма отговор за някои от най-важните им свойства – колко е дълготраен придобитият от тях имунитет, какви са страничните ефекти, коя от всички фирми-производителки има най-добър продукт? Ако някой се съмнява в това твърдение, нека прочете в интернет, колко време е необходимо за утвърждаването на един подобен продукт! За преминаването на всички фази на изпитване са необходими години. Поне така бе доскоро.

В надпреварата има и много политика. Въпреки, че руснаците са едни от първите, направили ваксина – СпутникV, продукта бе отхвърлен в ЕС. Същото е и с китайските ваксини. Същевременно част от фармацевтичните концерни не могат да доставят предварително договорените количества...

На базата на всичко казано дотук, сега от ЕС, както и нашите медици, твърдят, че с масовата имунизация, вирусът ще бъде победен до края на лятото. Нека обаче погледнем опита на една страна, която е първенец във ваксинирането – Израел. Там са ваксинирани над 90 процента от жителите. Право на нормален живот имат само тези, които имат имунизационна значка. Само че... Вече са поръчани и още 32 милиона дози, при около девет милиона население. Защо? Защото прогнозират, че получения чрез серум имунитет няма да бъде траен...Европа върви по същия път. Вече се говори за документи, които ще позволяват свободно пътуване, само ако си преболедувал или имунизиран срещу Ковид. Ето така се отменят уж важни права на гражданите на ЕС.

А покрай локаутите държавите трупат и нови дългове. Интересно е, откъде идват новите пари, след като икономиките са в криза от затварянията на важни сектори? Ами печатат се, което помпа инфлацията.

 Ето един виц пряко свързан с настоящата ситуация:

Живял беден евреин, в една стая с жена си, седемте си деца и тъща си. Вечер, след работа, всички се карали, тъщата го коряла, жената мърморела, децата ревали...

Стопанинът не издържал и се оплакал на равина, който казал че знае как да оправи ситуацията, та всички в къщата да са щастливи. Той му дал един козел, като поръчал, животинката също да живее при всички в стаята.

Ситуацията станала още по-зле. Освен обичайните конфликти, козелът мушкал с рогата и също надавал страшни ревове.

В съботата, нещастният мъж отново се оплакал на равина, който си взел козела. След седмица, бащата на многолюдното семейство споделил с равина, че вече живее и се чувства много по-добре.

Ето такъв ефект ще има, след края на пандемията, за тези, които я доживеят....

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар