12.03.2021 г.

Музика без граници – на 12 и 20 март в Старозагорската опера

Днес, на 12 март от 19 часа, на сцената на Операта, Хорът на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на хормайстора Младен Станев ще открие цикъла „Музика без граници” с концерта „Класика и джаз от Великобритания”. В поредица от концерти публиката ще има възможността да се срещне както с познати, така и с рядко изпълнявани творби на композитори от цял свят, от различни епохи и стилове. Първият концерт е посветен на музиката на Великобритания. Ще прозвучи кантатата на Бенджамин Бритън „Радвайте се на Агнеца” и Нидарос джаз меса от Боб Чилкот. 

На 20-ти - Една вечер с ухание на пролет, музика и стихове за любов… 

Вторият концерт от цикъла „Музика без граници” ще бъде представен на 20 март от 19 часа на сцената на Старозагорската опера. I Hate Musicbut I Like to Sing дава начало на поредица от специални мултижанрови камерни концерти, които ще поднесат на публиката изненадващи приятни срещи с непознати произведения от световната музикална съкровищница, интерпретирани от звездните солисти на Държавна опера-Стара Загора.

Концертът I Hate Musicbut I Like to Sing е по идея на солистката на Старозагорската опера Русалина Мочукова, която е гастролирала с голям успех с подобна камерна програма в Европа и САЩ, а сега заедно с пианистката Деница Петрова и актрисата Светла Тодорова ще бъде представена за първи път пред българската публика. Наред с Перголези, Джордани, Хаан, Обрадорс, Щраус, Чайковски, Рахманинов и др., в  програмата присъства и композиторът Парашкев Хаджиев с неговата песен „Любов”. Заглавието на концерта  е заимствано от песента на Ленард Бърнстейн I Hate Musicbut I Like to Sing, която е част от неговия цикъл с пет песни за деца и обединява цялостната концепция на концерта. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар