11.03.2021 г.

Земята ще се върти в центъра, както се въртят идеите за паметници


Въртящата се Земя, с тежест
25 тона ще краси мегдана до община Стара Загора. Това се казва в официалното съобщение, където се пояснява, че паметникът е дарение от казахстанския бизнесмен Евгений Юсупов, известен като организатор на рокфеста край чирпанското село Могилово.

Според градската управа: „Земното кълбо ще се върти посредством водна възглавница и ще бъде една от атракциите, които допълват иновативната визия на Стара Загора. Фонтанът ще бъде разположен в парк „Пети октомври“ (Градската градина) в близост до пешеходната зона и площада пред сградата на Общината...”

Интересното е, че глобусът, при първият анонс на съобщението, бил дарен преди седем години, но управниците изчаквали, заради ремонта на центъра. По-паметливите заралии помнят, че земното кълбо бе предвидено да се постави на кръговото на бул. „Славянски”. Сега, без особени обсъждания, глобусът се мести в центъра, вероятно поради отколещната идея за издигане на паметник на Центъра на Вселената. Това е друго от многобройните „иновативни идеи” на многобройните в последните години старозагорски визионери.

Те нямат умора, и какво ли още има да сполети невероятно умните им глави? Вярно, в реализацията често са нерешителни, но пък така безобразията им са по-малко, засега. Такива неща като обществено обсъждане, цялостна визия за паметниците, да се потърси компетентно мнение на експерти – това са досадни и ненужни подробности. 

През 2012-а бе преустроен паметникът на Трета опълченска дружина. На самия паметник бяха добавени плочи с имената на загиналите опълченци и руски войни, плюс плоча на организациите, които бяха замесени в преустройството. Вярно, откъм фактология, търсачите на истинска история се изложиха много. Според тях, паметникът е открит на 19 август 1928-а, въпреки че това е станало на 1 август 1927 година. Заралии не обърнаха внимание на това своеволие и некадърност, но... имаше хора, които публично показаха тази грешка. Какво направиха местните политици? Не си признаха грешката, оплюха хората, които бяха по-знаещи от тях и така си остана безобразието им, до ден днешен.

Следващата идея, и то добра, за паметник на старозагорските поети, се превърна в естетическа композиция от месингови листове, с текстове от 13 значими поети, поставени във водно огледало. Листовите потъмняха, текста не се чете, и въпреки призивите на настоящи заралии, майстори на римата, например Таньо Клисуров, засега естетическата композиция изгуби напълно своята естетика.

 

С паметникът на хан Тервел, който трябваше да стои на коня си, на мястото на съборената сграда на Стария общински съвет, бившото Доходно здание, но се намериха достойни старозагорски архитекти, които възразиха на „иновацията”, доказаха нейната непригодност, и засега идеята остава за доотлежаване, естествено без да обезсърчава инициаторите. Просто се търси подходящото й място...

До монументът на подп. Калитин има и един напълно похитен малък паметник. Този на Николай Алексеевич, като плочата е подменена, абсолютно против всякакви правила, като никой не направи труда да установи виновникът, който също е известен на властите, с многобройните си идеи за заралийските паметници. 

А на гражданите им е все тая, но не на всички. Припомняме едно стихотворение по темата, с неизвестен автор. То само това остава на заралии, поне да се посмеят на управниците си...

 

Вселенско

 

Ще правят паметник на Центъра на Вселената, много ясно

      - за това отдавна във града ни има място!

 

Преди години се роди такваз идея,

в ресторант на запад от „Верея”…

Със много мъдрост и фантазия,

това решиха властниците и отсякаха,

макар с гражданите да изгубиха комуникация…

В градинка кучешка пък ще издигне ръст

наш хан, светец и покровител европейски.

Ще ни напомня славните години,

когато континента сме спасили –

от зли поганци и всякакви мигранти

Съюзът бъден вече предугаждайки,

очаквайки безброй екскурзианти,

поток паричен с хубави аванти.

Така и Зарата ще се прославя

и все по-хубава за живеене ще става!

Накрая извън нескопосания си опит за рима, ще добавя – Блазе ни!

Дано поне новата въртяща се Земя не спре, тогава ще трябва да слезем от нея...Със сигурност обаче идеите за паметници няма да спрат дотук, дано поне има малко повече разум в тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар