12.04.2020 г.

Предават онлайн пасхалните богослужения от катедралния храм „Св. Николай”

На Лазаровден -11 април, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи св. Божествена Златоустова литургия в старозагорския храм „Св. Троица”,. Владиката припомни на миряните, че в дните на Великия пост, е необходимо всички заедно да се действаме спокойно и разумно, със силна вяра и твърда надежда, с постоянна и неуморна молитва, с отговорност и дисциплина, и с взаимна грижа по между ни.
Днес, когато църквата отбелязва християнския празник Вход Господен в Йерусалим, по-известен като Цветница, богослуженията, в които ще участва дядо Киприан се концентрират в Катедралния храм „Св. Николай“. Светата Божествена Златоустова литургия е с начален час 9:30 ше бъде излъчвана на живо в новосъзадената страница на Старозагорска митрополия в социалната мрежа Facebook. На миряните този път не се раздават върбови клонки и цветя, с цел предпазване на населението от зараза с COVID-19.
Дворът на Катедралния храм „Св. Николай“ е център на Пасхалните богослужения.
След отпадането на вечерния час в Старозагорска област, вечерните богослужения остават, както бяха предвидени първоначално – в 19 часа.
На Велика Събота, в 23:30 часа, в двора на „Св. Николай“, е началото на Великденското (Пасхално) богослужение и раздаването на Благодатния огън. В полунощ Старозагорският митрополит Киприан ще отправи архипастирския си благослов към миряните по повод Христовото Възкресение, след което ще бъде отслужена Божествена св. литургия.
На 19 април, Възкресение Христово (или т. нар. Второ Възкресение), в 11:00 часа, отново в двора на Катедралния храм „Св. Николай, ще се отслужи Пасхално богослужение по време, на което Светото Евангелие се чете на различни езици.
Отменят се литийните шествия и Великденският прием в Митрополитския дом.

Митрополит Киприан за пореден път призова миряните да останат по домовете си и да се възползват от възможността за участие в службите чрез прякото им излъчване в новосъздадената Facebook страница – Старозагорска света митрополия. (Ще бъдат излъчвани богослуженията на Цветница и Великден.) Владиката апелира тези, които са пред храмовете да поддържат лична хигиена, да ползват предпазни маски, да спазват регламентираното разстояние и да изпълняват указанията на органите на реда за пропускателния режим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар