5.01.2018 г.

С историческа възстановка отбелязват 140-годишнината от освобождението на Казанлък

На 8-ми януари, в Казанлък ще отбележат 140-годишнината от Освобождението на града. Повече от век след ключовото историческо събитие обаче, ролята на Казанлък за изготвянето на мирния договор, подписан преди 140 години в цариградското предградие Сан Стефано остава не достатъчно позната.
Веднага след Освобождението на града на 8 януари, 1878 г. в Папазовата къща в Казанлък (под домакинството на заможните братя, търговци на розово масло Димитро и Ботьо Папазоолу (Папазови) се разполага Главната квартира на руската армия. В Папазовата къща се водят първите преговори за прекратяване на военните действия по време на Руско-турската Освободителна война и тук, в Казанлък са изработени условията на бъдещия мирен договор, подписан в последствие на 3 март, 1878 г. в Сан Стефано. 
Макар преговорите в Казанлък през януари, 1878г. да завършват без успех точно те поставят главните изисквания на бъдещия мирен Санстефански документ.
В Папазовата къща, която и днес може да бъде видяна в центъра на Казанлък неведнъж се е укривал Васил Левски. Братята Папазови събират и даряват средства за местния революционен комитет.
Денят на казанлъшкото Освобождение Община Казанлък отбелязва традиционно с чествания в Девическия манастир, на паметника край Шейново и Шипченския храм „Рождество Христово“.

Тази година пред емблематичната Папазова къща за първи път ще бъде представена мащабна историческа възстановка на Регионален клуб „23 пехотен Шипченски полк“ към Национално движение “Традиция“ и представители на патриотичното движение от други градове на страната,  с участието и на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ - „От война към мир: 140 години от Освобождението на Казанлък“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар