16.06.2017 г.

В „Младост” борбата за зелените площи продължава

Десислава Иванчева бе избрана за кмет на столичния квартал „Младост”, побеждавайки ГЕРБ. Жителите я подкрепиха, излизайки заедно срещу бизнес апетитите, желаещи да глътна зелените площи в района. Звучи познато, същия проблем съществува и на Черноморието и в Стара Загора. През тази седмица, двава от екипа й напуснаха, като официално заявиха, че оттеглят подкрепата си. Това бе представено като становище на всички граждани, които я подкрепиха навремето. Позицията им бе широко отразена в медиите, но всъщност голяма част от столичани, живеещи в района застават зад нея. Ето и тяхното открито писмо:


Неполитизираните граждани, участници в каузата „За Зелен Младост” сме учудени от позицията за оттегляне на подкрепата към г-жа Иванчева . Не сме съгласни с оценката, изразена в отворено писмо - днес, на Георги Пичуров и Кристиана Тодорова, още повече, че не са се допитали до мнението всички участващи граждани  в „За Зелен Младост” .

В последните дни ставаме свидетели на една грубо скалъпена, но добре подплатена кампания, срещу каузата „За Зелен Младост” и срещу избрания за кмет на район „Младост” Десислава Иванчева. Ясно е, че те са продиктувани от засегнати милионни интереси на мастити инвеститори, неуспяващи да прокарат проекти за застрояване в зелени площи, върху детски площадки, в междублокови пространства. Ясно е, че са продиктувани от засегнатите интереси на най-голямата политическа сила, загубила последните местни избори за кмет на района, губеща политически дивиденти от даването на гласност за източниците на проблемите. Сред противниците на каузата се нареди и една мъничка, нерегистрирана политическа сила, имаща обаче амбиции да управлява „Младост”.

Във Фейсбук страницатаРеферендум „За Зелен Младостбеше разпространено отворено писмо, в което се посочва, че Инициативен комитет „За Зелен Младост“ и Инициативен комитет за издигане на Десислава Иванчева за кмет на район Младост оттеглят подкрепата си към нея. Интересното е, че това отворено писмо е подписано само от двама човека, което автоматично поставя въпроса – тези инициативни комитети от по един член ли са съставени. Отговорът е отрицателен и останалите участници в тях (много дори не участващи в самите комитети, но работещи дейно за каузите) си задаваме въпроса, защо не знаем, че сме оттеглили доверието си от председателя на „За Зелен Младост”.  Сега ще осветлим и появата на отвореното писмо във Фейсбук страницата за референдума. Това стана възможност, след като ден по-рано тя бе присвоена от член на нерегистрираната партия Нормална държава на г-н Георги Кадиев. Тук трябва да отбележим, че всъщност двамата подписали писмото, от самото начало плътно гравитират около същата тази Нормална държава. Тук задаваме въпросът, членовете и симпатизантите на тази партия така ли разбират понятието „нормална държава” – със завладяване на Фейсбук страници и с подписване на декларации от чуждо име.

Случващото се е прекрасен повод да оставим мръсната вода да изтече. Спомняте си, че кандидатурата на Десислава Иванчева, като независим кандидат за кмет, беше подкрепена от партия Нормална държава на г-н Кадиев. Г-жа Иванчева беше категорична, че я приема с изричната уговорка, че това е единствено подкрепа, срещу която не се дължи нищо в замяна. Г-жа Иванчева по собствено усмотрение избра двама от зам.-кметовете й да бъдат специалисти от редиците на партията, но работата в екип с тях се оказа невъзможна – разривът дойде около водени зад гърба й преговори за мегапроекта Гранд Каньон. С ясното съзнание, че гражданската кауза „За Зелен Младост” е над политическите амбиции на определени партийни функционери, кметът даде да се разбере, че отказва да работи в екип с тях. Вместо да се оттеглят с достойнство, двамата господа излязоха в дългосрочни отпуски по болест, след които се впуснаха да обикалят медии, сипещи обвинения по адрес на Иванчева.

Борбата е изключително жестока и се води с горепосочените похвати, които ние категорично заявяваме, че няма да използваме. Но Ви обещаваме: „За Зелен Младост” няма да загине, напротив той става все по-силен и мащабен проект, и най-важното - остава чисто гражданска кауза. Тук е мястото да поканим всеки, милеещ за бъдещето на София и район „Младост” да продължава да подкрепя все по-дейно каузата ни. Тя е за всички нас.

С оглед на гореизложеното, ние категорично не оттегляме подкрепата си за г-жа  Десислава Иванчева и ще работим още по- активно за бъдещето на гражданската кауза „За Зелен Младост” .

С уважение:
Неполитизираните граждани, участници в каузата „За Зелен Младост”

Няма коментари:

Публикуване на коментар