28.06.2017 г.

Депутатите прехвърлиха на банките борбата със сивата икономика

Сериозно орязване на плащанията в брой планират депутатите и вече го гласуваха на първо четене. В най-скоро време всяка покупка над 1000 лева ще трябва да минава през банка. Досега таванът на кешовите разплащания е 10 000 лева, но се предвижда намаляването му да стане поетапно. Първият етап - от 1-ви август 2017 г. в магазините ще можем да плащаме в брой не повече от 5000 лева. Тази сума ще се намали на 3000 лева от 1-ви януари 2018 г. Третият етап на забраната - от 1000 лева кеш за закупена стока, се предвижда да влезе в сила на 1-ви януари 2019 г.
Мотивът на вносителите е, че тази мярка ще бори сивата икономика. Противниците на тази строга мярка са на мнение, че тя ще ощети гражданите и бизнеса и ще обслужи „банковия картел”.

Като поразмислим, ролята на банките не е да бори сивата икономика, както не я е преборила и досега, въпреки усложливите аванси, които те получават от управляващите. Освен това, банките не правят нищо за да поощрят безкасовите плащания. Моята банка първоначално не ми вземаше такса за теглене от банкомат и при плащания с постерминал. Сега ми взема по 20 стотинки за всяко теглене и по 15 стотинки за ползване на терминалите. И аз като другите хора, по възможност си тегля цялата заплата и избягвам да ползвам картата си за разплащане. Защото ако всеки ден плащам с нея, до края на месеца ще натрупам пет-шест лева такси. Навремето стана задължително заплатите да се превеждат по банков път и частника, при който работих, реши проблема с превеждането на една част от заработеното, а другото получавах кеш. Потърпевши са и децата. Учениците получават примерно 20 лева степендия на месец. Банката си прибира 2 лева за обслужването, или повече, зависи кой е издал картата. Така от 240 лева за година, 24 отиват за банката. Отделно в картите винаги остават пари, кога 2-3 или повече лева. На пръв поглед това е нищо, но като се има предвид че банката има 200 000 или повече клиенти, сумата за месеца си я бива. Тя разполага с тези пари. Същевременно лихвата по депозитите е почти нула процента. Прибавяйки таксите излиза, че вложителите си плащат за това, че парите им са в банка. Потребителските кредити обаче стоят около 7-8%, че и повече. Същевременно политиците се хвалят, че населението имало влогове за близо 70 милиарда. Е каква е ролята на банките – да са спестовни касички ли? Влоговете са пасив, а вложения капитал носи приходи. Ето къде има резерв за икономиката, но банковия сектор все повече не изпълнява своето предназначение. И освен това, със сивата икономия трябва да се бори Сметната палата, Икономическа полиция и други институции. Те могат примерно да отидат при някой, който има къща за милиони, плюс луксозна кола и да го питат – откъде взе пари за такива екстри? Обаче, не питат! Съвременните електронни уреди, например един телевизор струва над 1000 лева, ама скоро няма да може да се плати кеш. Същото се отнася за мебели и други необходими неща от ежедневието. Защо е необходима поредната „мъдра” законодателна инициатива? Ами защото банките са по-важни от хората. Ето защо!
Димитър Славов

Няма коментари:

Публикуване на коментар