16.03.2012 г.

Делян Добрев поема икономическото министерство


Сегашният зам. министър на икономиката Делян Добрев ще наследи Трайчо Трайков на поста, обяви премиерът Бойко Борисов по БНТ. Трайков и здравният министър Стефан Константинов бяха освободени късно снощи от Изпълнителното бюро на ГЕРБ.
Премиерът обясни, че е освободил Трайков, тъй като е забавил много енергийните проекти и други големи инвестиционни проекти в икономиката. Борисов отхвърли твърденията, че министърът е освободен, защото се е противопоставял на строителството на АЕЦ "Белене". "Аз лично го пратих в Москва преди месец, за да им каже, че няма да има "Белене". Плащаме си реактора и го слагаме в "Козлодуй". Няма нито един проект, по който с Трайков да сме на различно мнение. Но не може толкова да се забавят колекторните връзки", каза Борисов.
Капката, която преляла търпението му, било посещението в Катар и провалът на бизнесфорума. Според Борисов външният министър Николай Младенов организирал всичко блестящо, но Трайков насрочил началото за сутринта, когато арабските бизнесмени спят. "Излизам от среща с емира, Младенов притеснен, а Трайков - на плаж", гневи се Борисов.
Премиерът смята да предложи да има референдум и за АЕЦ "Белене" и за добива на шистов газ.
Делян Добрев е роден през 1978 г. в Хасково. През 2002 г. се дипломира като икономист в Wesleyan University, Мидълтаун, Кънектикът, САЩ. Специализирал е счетоводство и финанси в Лондонския университет по икономика и политически науки.
Според официалната му биография Добрев е експерт по управление на европейски проекти, финансово и данъчно законодателство. Професионалната му кариера започва в консултантската компания KPMG в Торонто, Канада и Нютон Финанс Мениджмънт Груп – София, България. След завръщането си в България Добрев работи в Областната управа на област Хасково и като ръководител проекти с европейско финансиране в Агенцията за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес, Районен съд – Хасково, Алианс за регионално сътрудничество и развитие и други. До назначаването си за заместник-министър е народен представител, член на Комисията по бюджет и финанси и на Комисията по икономическа политика, икономика и туризъм в парламента, където е избран за заместник-председател.
Назначен е за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма на 18 май 2011 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар