14.03.2012 г.

Руснаци и корейци ще клонират… мамут


Руски и южнокорейски учени се споразумяха със съвместни усилия да се опитат да клонират мамут, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес. Наскоро видеоклип качен в интернет показа мамут, който пресича река в Якутия. В тази част на руската федерация, наречена република Саха са намерени много от праисторическите животни, много добре запазени в ледовете, което дава основание на учените, че могат да вземат от тях качествен ДНК-материал, необходим за клонирането. Иначе шансовете, някъде в необятната Якутия да има запазен жив екземпляр са минимални и клипа най-вероятно е поредната мистификация.
"Целта на нашия проект е да си сътрудничим в изучаването на генома на древните животни, като една от главните ни задачи ще бъде клонирането на мамут, изчезнал преди 4 500 години", заяви Семьон Григориев, старши научен сътрудник от Музея на мамута към Научноизследователския институт по приложна екология на Севера в Якутск. Той изрази увереност, че тази на пръв поглед утопична идея ще бъде реализирана, дори след 10, 20 години.
"В Якутия непрекъснато се откриват нови останки на мамути и ще дойде време, когато ще можем да клонираме някой от тях. Засега материалът, с който разполагаме, е считан от нашите корейски колеги за не много подходящ. За да бъдат взети нови образци от тъканите на тези животни, те ще дойдат със специална лаборатория в Якутия най-вероятно още това лято. След това ще изпратят пробите в Сеул, където ще продължи съвместната ни работа", заяви Григориев.
Финансирането на проекта ще бъде осигурено от двете страни. Договорът за сътрудничество е подписан за три години и е с възможност за удължаване. За клонирането ще бъде използван съвременен индийски слон.
"Мисля, че ще получим добри резултати след няколко години“, каза Хуан У Сук, ръководител на проекта от южнокорейска страна. Той е световноизвестен специалист в областта на изследването на стволовите клетки. Според него сега най-важната задача на учените е на първия етап да успеят да получат живи клетки, след което да пристъпят към клонирането.
Името на Хуан У Сук нашумя през 2005 година, когато той клонира първото куче, кръстено Снупи. Миналия октомври ученият обяви, че е клонирал осем койота, първият от които видял бял свят през м. Юни, отбелязва БТА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар