4.01.2017 г.

Литературен конкурс от космоса организира френски астронавт

Френският астронавт Тома Песке обяви от Международната космическа станция (МКС) началото на литературен конкурс, вдъхновен от "Малкият принц", предаде Франс прес.
Желаещите да се включат в литературната надпревара ще трябва да "изпратят" популярния герой на писателя Антоан дьо Сент-Екзюпери на нова планета, където ще се състои поредната му изненадваща среща.
В конкурса могат да участват деца, юноши и млади хора до 25 години. Участниците могат да изпращат текстовете си, написани на френски език, до 28 февруари. Жури от астронавти, представители на Европейската космическа агенция (ЕКА) - един от организаторите на конкурса, и литературни дейци, ще избере 10 финалисти - пет от Франция и пет от останалата част на света.
Десетте произведения ще бъдат изпратени на Тома Песке на МКС в средата на март. Астронавтът лично ще избере носителите на две големи награди - френска и международна. Изборът му ще бъде оповестен на 6 април.
Обявявайки началото на конкурса, Песке е споделил, че в младостта си е черпил вдъхновение от Антоан дьо Сент-Екзюпери, чиито пълни съчинения е взел със себе си на МКС.
Французинът пребивава на борда на орбиталната станция от 20 ноември миналата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар