12.01.2017 г.

Яворови дни в Чирпан от 13 до 15 януари

Тазгодишните Яворови дни обичайно започват на 13-ти – рождения ден на поета Яворов. По традиция се откриват точно в 17 пред паметника на поета, като символично се запалва "огъня на поезията" – тази година това ще направи Явора Стоилова, потомка на поета. Тя ще прочете и традиционното слово по повод празника. Тържествената Яворова вечер ще започне от 18 часа в залата на Община Чирпан.
Празниците продължават три дни с различни прояви. Мероприятията са посветени на 139 години от рождението на поета, революционер и защитник на бежанците –арменци.
Организатори на събитието са Община Чирпан, Съюзът на българските писатели, Националният литературен музей, Къща-музей "П. К. Яворов" – Чирпан и Фондация "Яворов".
Тържествата ще започнат с откриването на изложба "Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти" в къща-музей "П. К. Яворов" на 13 януари 2017 г. от 17 часа. Изложбата ще бъде представена от д-р Иван Христов от Института за литература на БАН.
На следващия ден са премиерите на книгите - "Яворов. Сюжети от последните години" на Михаил Неделчев и "Анхиалски сюжети" - на проф. Цветан Раковски.
Кулминацията на празниците е през третия ден, когато ще бъдат обявени резултатите от националните конкурси „ И ти си в мен - родино моя“ за поезия и „ Недорисуван свят“ в памет на Василия Стоилова. Празниците ще завършат с откриване на изложба с отличените творби и концерт на Марин Галев- пиано и Таньо Кондарев – виолончело.

Няма коментари:

Публикуване на коментар