25.01.2017 г.

Нашумелият писател Том Егеланд e участвал в Star Wars

Том Егеланд, авторът на романа „Маската на дявола“, който в момента е сред най-търсените книги у нас, е участвал в космическата сага на Джордж Лукас Star Wars. В „Империята отвръща на удара”, където изпълнява ролята на бунтовник от Ледената планета. Снимането на част от филма е в Норвегия и когато го поканват да участва, той постига върха на мечтите ми тогава. В края на 70-те той живее и учи английски в САЩ, където в едно кино в Денвър гледа за пръв път началото на сагата – „Нова надежда“, и е във възторг от филма. За да се снима в продължението - „Империята отвръща на удара”, му се налага да си осигури фалшива бележка, че е болен, за да се измъкне от учебни занятия и да участва.
„Беше забавно! Режисьорът Ървин Кършнър ни казваше да се преструваме, че виждаме гигантски роботи, които след това за филма бяха добавени с компютър. Иначе по цял ден се разкарвахме с костюмите и грима” – спомня си Егеланд.
След успешна кариера като телевизионен новинар и висш пост в един от най-гледаните норвежки тв канали Том Егеланд се превръща в един от най-успешните писатели на Норвегия, постигнал световна известност. Две години преди да бъде публикуван „Шифърът на Леонардо” излиза романът на Егеланд „Краят на кръга”, в който има смайващи сходства с по-късния бестселър на Дан Браун: не само в общите документални факти, но и в сюжета и характеристиките на героите.
Том Егеланд е сред най-четените писатели и у нас, като книгите му си спечелиха много почитателите. Висока е и оценката на критиката, която познава романите му. „Великолепен белетрист, който с всяка следваща книга става все по-добър и по-добър автор. Единствената причина Дан Браун да е по-популярен и по-успешен финансово, е, че американецът пише на английски и има по-голям микрофон, по-голям озвучител, по-голяма реклама. Но по-добрият писател е Егеланд. Книгите му са не просто исторически трилъри. В тях има и много философия, митология. Най-забележителното е, че той успява да запази интригата жива до последните страници на книгите си.” Това е оценката на проф. Симеон Хаджикосев, най-авторитетния специалист у нас по западноевропейска литература.
Новият роман на Том Егеланд „Маската на дявола“ бе издаден в превод на български от изд. „Персей“ само няколко месеца след премиерата му в Норвегия. В него главният герой Бьорн Белтьо издирва древновавилонска магическа маска и разнищва три идентични престъпления, извършени в период от 300 години.
В българските книжарници в момента са налични и другите романи на писателя - „Пазителите на завета”, „Краят на кръга”, „Евангелието на Луцифер”, „Заветът на Нострадамус“, „Тринадесетият апостол“, „Съкровището от Константинопол“, „Лъжите на бащите“ и „Нощта на вълците“.

В момента се работи по превръщането на книгата на Егеланд „Евангелието на Луцифер” в холивудски филм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар