3.01.2017 г.

Обявиха грипна епидемия в Старозагорско

Ваканцията за учениците е удължена до 8-ми

От днес (3 януари) РЗИ обяви грипна епидемия на територията на цялата Старозагорска област. Регистрираната заболеваемост в последните дни се е покачила на 370.59 на 10 000 души. Това съобщиха от пресцентъра на РЗИ.
До 8 януари включително е увеличена грипната ваканция на учениците от областта засега. На лечебните заведения и личните лекари се препоръчва да прекратят свижданията, женските и детските консултации, плановите профилактични имунизации и реимунизации, както и профилактичната дейност. В заведенията за доболнична помощ се препоръчва откриването на грипни кабинети, където това е възможно.
На населението от здравната инспекция препоръчват ограничаване на социалните контакти до отшумяване на епидемията, а болните с висока температура и със симптоми на грип да не провеждат самолечение,а да търсят незабавно лекарска помощ и да не ходят на болни на работа.
През следващите две седмици още няколко района в България ще достигнат епидемични нива на болни от грип, а до края на месеца почти цялата територия на страната ще е достигнала пик на заболяването. Това обяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.
Той обаче уточни, че веднага след това ще започне бърз спад на заболяемостта. Все пак имало шанс и от втора вълна на грипна епидемия, но това се случвало много рядко – един път на 7-8 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар