17.02.2016 г.

ЗАЗ идва за благоевградския фестивал Francofolies

След концерта си зала 1 на НДК преди няколко години, френската звезда ЗАЗ идва отново у нас. Тя ще изнесе концерт в Благоевград. Изявата й е част от второто издание на фестивала Francofolies, който ще се проведе на 17 и 18 юни на площад „Георги Измирлиев”, входът е свободен. Останалите участници в концертите ще станат ясни до средата на март.
Истинското име на ЗАЗ е Изабел Жофруа. Певицата се превърна в явление благодарение на изключителното си сценично присъствие и специфичния си тембър. Те завършва консерваторията CIAM в Бордо, започва като свободен артист с улични изпълнения на джаз, соул и френски шансони. През 2010 г. представя първия си албум. Големият й успех идва с песента Je veux (Аз искам), която я изстрелва на върха на класациите и регистрира милиони гледания в сайтовете за видеосподеляне. 2012-а издава втория си албум Recto Verso, а през 2014 г. - Paris, в който интерпретира шлагери на Едит Пиаф, Жо Дасен, Жозефин Бейкър, Ив Монтан. Албумът включва и дует на ЗАЗ с Шарл Азнавур.
Българското издание на международния фестивал за съвременна френска музика е възстановено от община Благоевград след близо 20-годишно прекъсване. За първото издание през 2015-а дойдоха Патрисия Каас, Патрик Брюел, електро суинг групата "Караван палас", световноизвестният диджей Боб Синклер и др.
Les Francofolies се провежда от 1985 г. насам в град Ла Рошел. Освен ежегодните издания във Франция, "Ле Франкофоли" има и в Монреал (Канада), Спа (Белгия), както и в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар