15.02.2016 г.

Концерт за две пиана от Пуленк изпълняват за първи път на старозагорска сцена

На 19 февруари от 19 часа Старозагорската опера ще предложи на почитателите на класическата музика интригуваща програма от творби на Моцарт, Пуленк и Бетовен. Концерта ще дирижира южнокорейския диригент Юнг Чае.
В годината на Моцарт, когато световната музикална общественост отбелязва 260 години от рождението на гениалния австрийски композитор,  Държавна опера-Стара Загора се присъединява към честванията с представяне на различни негови оперни творби и инструментални  шедьоври. Симфоничният концерт на 19 февруари ще започне с изпълнение на неговата брилянтна увертюра към операта „Вълшебната флейта” – последната, но най-зряла и популярна моцартова опера, представяна най-често в целия свят.
За първи път в Стара Загора гостуват виртуозните южнокорейски пианистки Ран Хе-О и Ким Сан Хюнг, които ще представят заедно с оркестъра на Старозагорската опера Концерт за две пиана и оркестър от Франсис Пуленк. Концертът на Пуленк се изпълнява за първи път в Стара Загора. Мануел де Файя пише в писмо до Пуленк: ”Заобичах много Вашия Концерт с тази красота на непосредствена експресия, която вашата музика дарява така възхитително”. „В Концерта за 2 пиана и оркестър на Пуленк перфектно се съчетават градската популярна музика с интонации от парижкия мюзикхол от 30-те години на ХХ век. Пуленк блестящо стилизира фрагменти от популярни концерти на Моцарт, Равел, темброви съчетания от „Класическа симфония” на Прокофиев, от балета „Петрушка“ и „Симфония на псалмите” на Стравински”. /из Изпълнителски прочит на Концерт за 2 пиана и оркестър от Франсис Пуленк - Доцент Евгения Симеонова/
Във втората част на концерта ще прозвучи Симфония №7 в Ла мажор на Лудвиг ван Бетовен. Бетовен създава едно от най-великите си произведения в периода, когато изживява дълбока криза – неговото заболяване се влошава и той почти изцяло е загубил слуха си. Оценката за творбата му не идва приживе, но времето решава в нейна полза – Седмата симфония на Бетовен е любима на поколения почитатели на неговото творчество. Втората част на симфонията се използва много и като музика към различни филми и телевизионни реклами.

Диригентът:
Юнг Чае започва своята кариера като диригент още като студент в Университета по изкуствата Чунг-Анг под ръководството на Маестро Жа Донг Жьонг, бивш диригент на Симфоничния оркестър в Сеул, Южна Корея.
След обучението си при проф. Жонг, Юнг Чае постъпва в Университета по музика и изкуства в Грац, Австрия - специалност оркестрово и хорово дирижиране, където завършва със  степен Магистър по оркестрово дирижиране.
По време на своите „австрийски години“, Юнг Чае учи с Мартин Търновски, Ханс Граф и др., дирижира оркестри като Филхармонията в Марбург, Университета по музика и изкуства в Грац, Австрия. Представен е като част от програмата „Млади диригенти“ в интервю на Австрийското национално радио.
След завръщането си в Южна Корея, Юнг Чае е преподавал в Университета Бетесда, Корея, Университета Кангнам и Университетския колеж по изкуствата Чунг-Анг , където и в момента е професор, в Университетския колеж по  музика Hyupsung.
Като главен диригент на Филхармонията на Еулсукдо в Бусан (Южна Корея),  Юнг Чае  дирижира  "Концертна програма - четвъртък вечер", "Новогодишен концерт", както и концертите на филхармония Чунчеон и още много други, винаги с голям успех. През 2012г., Юнг Чае дирижира симфоничния оркестър на Манила във Филипините, а през 2014 г. води  Младежкия оркестър на Чунчеон Сити до Виена, Австрия, където заедно свирят в престижния "Музикферайн" пред европейската публика.
Известен е като принципен, но изтънчен и свободен  в своята музикална интерпретация  диригент. Диригентът Юнг Чае е сред тези, които днес са в челните редици на класическата музикална сцена в Южна Корея. В момента работи като главен диригент на Фестивалния оркестър на Южна Корея и Младежкият оркестър на Чунчеон Сити.

Солистите:
Пианистката Ким Сан Хюнг започва  да свири на пиано още на 5 годишна възраст. Завършва университета в Южна Корея със степен бакалавър, след което  и Музикален колеж  в Германия.
 Специализира в Колежа по музика и театър-Мюнхен, след това и в Университета за музика и сценични изкуства в Грац, Австрия, където паралелно работи и като професионален пианист. Докато свири и учи, записва Колежа по музика „Ханс Айслер“  в Берлин, по препоръка на нейния професор. През това време  работи и  като корепетитор в Университета по изкуствата в Берлин.
Ким Сан Хюнг печели първи награди в много конкурси в Южна Корея, трето място на международния конкурс „Волфганг Якоби” в Германия, който е отразен в “Bayerische Rudfunk” (Местно радио и телевизия в Мюнхен), “Arte” (Френско-Германска телевизия), “Süddeutsche Zeitung” (най-големия ежедневник в Мюнхен) и други местни медии, от които  получава много висока оценка.
Концертира по  покана от Турското и Пакистанското посолство в Германия, Мюнхенската филхармония в Гащайг, в  Берлинския Концертхаус и Берлинската филхармония. Усъвършенства своите умения в Майсторски класове по пиано във  Виена и Грац, Австрия, участва в концерти с Държавния Симфоничен Оркестър на Русия и Симфоничния оркестър на Олтения, Румъния. Ким Сан Хюнг  има  активна кариера на концертиращ пианист, преподавател по  пиано в колежа в Германия. През изминалата 2015 осъществява национално турне с нейния пиано-ансамбъл като представя творби на  корейски композитори, за което получава заслужени адмирации на много сцени.

Ран Хе-О започва да свири на пиано на четири годишна възраст. Учи пиано под вещото ръководство на утвърдени пианисти и преподаватели като Мьонг Сун Ким, Кьонг Сун Пи, в Музикалното училище по изкуствата Сънхва е призната като най-добрата инструменталистка в нейния клас. Продължава обучението си в музикалния колеж и се дипломира с високо отличие. Следва Университета, където Ран Хе-О учи с д-р Кьонг Ми Жунг и д-р Винсент Де Врес, завършва бакалавърска и магистърска степен с висока оценка.
С изключителната си музикална техника на пианист, Ран Хе-О печели  много награди от престижни международни конкурси.. 
Изнася  много концерти, включително и в  Центъра по изкуствата в Сеул.

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
Специални отстъпки www.grabo.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар