15.02.2016 г.

Еврофондове ще ползват и току-що създадени фирми

За първи път стартиращи фирми, които може да са само на няколко дни живот, имат достъп до безвъзмездно еврофинансиране. От 4 февруари по ОП "Иновации и конкурентоспособност" започна прием на проектни предложения за разработване на иновации от стартиращи фирми. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 10 млн. евро. Към кандидатите има две условия - да имат по-малко от три приключени финансови години и да оперират в един от следните сектори - мехатроника и чисти технологии, ИКТ и информатика, индустрия за здравословен живот и биотехнологии, нови технологии в креативните и рекреативните индустрии. Тези направления бяха определени за приоритетни в Националната стратегия за интелигентно развитие, чиято цел е в страната да се увеличи броя на фирмите с иновативни услуги и производства. Според класацията на Иновационния съюз от 2015 г., България попада в групата на страните "плахи иноватори" и се нарежда на предпоследно място по иновационно представяне сред страните от ЕС.
Минималната сума на безвъзмездното финансиране по процедурата "Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия" е 50 000 лв., а максималната - 200 000 евро. Идеята на това подпомагане е стартиращият бизнес да повиши иновационната си дейност, което би довело до производството на продукти с по-висока добавена стойност.
По тази схема фирмите може да кандидатстват с проекти за извършване на приложни научни изследвания, тествания, изпитания, свързани с разработването на иновативен продукт или процес. Допуска се финансира и за създаването и тестването на прототипи и пилотни линии, както и разработването на технологии за производство на иновативни продукти. Проучването, придобиването и прилагането на технологии, ноу-хау и непатентовани открития също са дейности, които може да се финансират по схемата. Проектите може да търсят финансиране и за защита на патенти, полезни модели, промишлени дизайни. Предмет на схемата е и изработването на икономически, финансови и технически оценки на разработвания иновативен продукт или процес, както и изработването на пазарни проучвания, маркетингови планове за реализация на иновативни продукти и организиране на промоционални събития за популяризирането им.
Подаването на проектните предложения се извършва изцяло по електронен път. Приемът им е до 5 май. Кандидатите трябва да участват индивидуално, а не съвместно с партньорски или други организации. Отварянето на тази схема за стартиращи компании е пилотно. При голям интерес и добри резултати министерството на икономиката ще договори нов бюджет в следващите години.

Дават 1,5 млн. лв. за енергийна ефективност
През март се очаква да стартира нова процедура по ОП "Иновации и конкурентоспособност" - "Енергийна ефективност за малките и средните предприятия". Министерство на икономиката вече публикува условията за публично обсъждане. Бюджетът на процедурата е 90 млн. евро. Минималният размер на помощта е 50 00 лв., а максималният - 1,5 млн. лв.
През октомври пък е планирано да стартира процедура, която да насърчи енергийната ефективност в големите предприятия. Тя е с бюджет от 50 млн. евро.

Специфичното за тези две процедури е, че ще се финансират само дейности, които са в резултат на препоръки, дадени от предварително енергийно обследване на предприятията. Това означава кандидатите да представят наред с проектите си и положително становище на Агенцията за устойчиво енергийно развитие върху докладите за енергийно обследване на одиторите. Заради по-сложната процедура срокът за кандидатстване с проекти за енергийна ефективност ще бъде 5 месеца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар