17.02.2016 г.

ЕС дава пари за музей на фашизма

Докато в България спорим дали да има Луковмарш - законен ли е той или не, и какъв е приносът на Тодор Живков в историята ни, правителството на Италия решило да даде два милиона евро за изграждането на музей на фашизма в Предапио – родния град на диктатора Бенито Мусолини, предаде Gazeta.ru, цитирана от Фокус. Родната къща на Дуче в градчето и сега се радва на голям посетителски интерес
Някои среди в Италия смятат идеята за музея за спорна и отбелязват, че страната така и не е „осъдила пълноценно“ най-мрачния епизод от своята политическа история. Кметът на града Джорджо Фрасинети е сред тези, които подкрепят идеята за музея. Той смята, че проектът няма да прославя Мусолини, а е „опит да се направи нещо за историята на Италия“.
Общата стойност на музея са оценява на пет милиона евро. Два ще бъдат дадени от бюджета на страната, два от Европейския съюз, а останалото ще дойде от местни източници.
Критиците на музея смятат, че той ще стане сборен пункт за неофашисти, които и без това пристигат в Предапио в големи количества.

Няма коментари:

Публикуване на коментар