19.02.2016 г.

Граждани призовават фирми да последват примера на Мария Жекова и да прекратят застрояването на парк „Бедечка

Акцент на редовната общинска сесия в Стара Загора ще бъде е желанието на старозагорката Мария Жекова да дари имот на Община. Масивната сграда, която се намира в центъра на града, и чиято данъчна оценка е над 1 млн. лева, ще бъде на разположение на местната администрация при изпълнение на няколко условия, поставени от дарителката. Желанието й е сградата да бъде превърната в културен детски център за талантливите деца на града. Той да съдържа зала за концертни изпълнения (камерна зала), както и да бъде дом на детски хор, който да изпълнява църковни песнопения. Мария Жекова е поставила условие и за създаване на творчески ателиета и изложбени зали, както и центърът да носи името на почетния гражданин на Стара Загора проф. Петър Жеков.
Това бе повод групата „Запазете Бедечка” да направят следния апел:
Мария Жекова дари имот за милион на Общината в Стара Загора. Ред е на фирмите с терени в парк "Бедечка"!
Мария Жекова, сестрата на легендарния проф. Петър Жеков, ще остане в историята на Стара Загора със ззнаков доблестен акт. Тя дарява в полза на община Стара Загора огромна постройка в идеалния център на града. Само данъчната оценка на имота е над милион. Волята на дарителката е мястото да стане културно средище.
В същото време в парк "Бедечка" мощни компании с имена като "Феърплей къмършъл", "Сентрал парк Загоре", "Кауфланд България ЕООД енд ко", "ЛИДЛ България ЕООД енд ко" и др. преди няколко години платиха създаването на план за застрояване (вижте снимките) и сега този план започна да се изпълнява.
Сега е времето въпросните компании да покажат същата доблест и да дарят имотите си в зелената площ на старозагорци. Тези имоти са придобити след крайно противоречиво възстановяване на земеделски земи в парка и последвали куп противоречия със закона. Казусът е идентичен с този във варненската Морска градина, който предизвиква нови протести вчера.
Тук е мястото общината да влезе в правомощията си и да потърси обществения интерес - с преговори с хората и компаниите с терени, със съответните законови действия или с обръщане към ресорните институции на съдебната власт.
За съжаление, строителството в незалесената част на зелената площ около Бедечка вече започна, но задължително трябва да бъде запазена залесената част - близо 300 декара с алеи и над 1500 ценни дървета и вероятно още толкова дървета по поречието на самата река. Именно за тази част на парка през 2013 г. време беше беше направен опит за запазване - кметът внесе предложение, но мнозинството от общинските съветници се въздържаха.

В миналия общински съвет единствено Тихомир Томов направи опит, чрез паспортизацията на растителните видове да спре застрояването на парка. В новия местен парламент в Зарата, всички твърдят, че започнатите процедури са необратими.

Няма коментари:

Публикуване на коментар