1.12.2010 г.

Некролог вместо честитка получава ТЕЦ-а на Ковачки за 50-годишнината си

Днес от РИОСВ – Стара Загора ще връчат заповед за принудително извеждане от експлоатация на 4 от общо 6-те котела на ТЕЦ „Брикел“. Решението за крутата мярка беше обявено в последния ден на ноември от министъра на околната среда и водите Нона Караджова в сутрешния блок на Нова телевизия. Според нея затварянето на останалите два блока ще стане в края на отоплителния сезон - в края на април 2011 г.
Проблемът с топлоподаването на Гълъбово трябва да бъде решен от кмета на общината, а правителството щяло да отпусне пари от републиканския бюджет. Съкращенията на работниците били от компетентността на собственика в лицето на Христо Ковачки, но отсега социалният министър Тотю Младенов търсел варианти по програми за алтернативна трудова заетост, поясни екоминистърката, чиято оставка беше искана всеки ден по време на протестите в „Брикел“.
По ирония на съдбата, точно на 1 декември се навършва 50-годишен юбилей на „Брикел“. ТЕЦ „Първа комсомолска“ (сега ТЕЦ „Брикел“) е първата построена и пусната в експлоатация топлоцентрала в комплекс „Марица-изток“. Брикетна фабрика беше и си остава единствената по рода си в България, на която разчитат стотици хиляди социално слаби граждани през отоплителния период.
При влизането в сила на  заповедта на РИОСВ за принудителното извеждане от експлоатация на 4-те котела производството на ел.енергия ще спадне до 50-60 мегавата. Неколкократно ще бъде намалено и производството на брикети.
Новината е изненадваща не само защото съвпадна с юбилея, но и заради факта,че преди две седмици от Министерския съвет обявиха официално проекторешението си, че „Брикел“ ще работи с намалено натоварване до края на отоплителния сезон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар