15.12.2010 г.

Продадоха вацовските вестници

"ВАЦ Медиа Груп" и "БГ Приватинвест" обявиха вчера, че са подписали споразумение за продажба на всички активи на германската медийна група в България. Купувач е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество "БГ Приватинвест ГмбХ", съобщи онлайн изданието на "Труд".
Обект на продажбата са вестници "24 часа", "Труд" и "168 часа", както и останалите вестници и списания на пресгрупата. ВАЦ навлезе в България чрез покупката през 1997 г. на водещите вестници "Труд" и "24 часа". Днес тиражите на споменатите издания е значително свит, сравнение с времето, когато немците стъпиха на българския пазар. Сред активите, които са обект на сделката ще бъдат и печатницата на пресгрупата и фирмата за разпространение "Стрела". Според неофициална информация сделката е на обща стойност 64 млн. евро.
"Приватинвест ГмбХ" е австрийско дружество с предмет на дейност медийни инвестиции в България, учредители на което са Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Тримата имат дълъг инвестиционен опит в медии в различни европейски страни, като в момента притежават електронни и печатни медии в Холандия. За настоящата инвестиция са привлекли и местни партньори - Огнян Донев и Любомир Павлов.
Карл Хабсбург и Христо Грозев смятаха да придобият през юни 2009 г. 50% от телевизия "Европа" от Емил Стоянов, но се оказва, че тази сделка не се е осъществила заради неразбориите около раздаването на национални честоти и една честота за София от КРС. Друга фирма на двамата обжалва в момента в ЕК процедурата по раздаването на мутиплексите.
Бързата справка в Интернет показва:
Христо Грозев е роден в Пловдив през 1969 г. Завършва английска гимназия, една година учи английска филология в България, а след това заминава за Белгия. Прекарва година и половина в Радио Люксембург. След като се връща в България, учи в американския университет в Благоевград, където създава студентското радио. През 1994 е нает да работи за американската медийна компания "Метромедия интернешънъл инк"(MII), която активно купува радиостанции в Източна Европа. От 1995 е директор на новите радиостанции на Метромедия в Русия. Три години по-късно става регионален директор за Европа. От 2000 е назначен за мениджър на радиодивизията на Метромедия, като ръководи 33 радиостанции в 11 страни. През 2003 фирмата започва да разпродава радостанциите и се ориентира към телекомуникациите. Съвместно с инвестиционния фонд Warburg Pincus (собственик и на Евроком Кабел Мениджмънт България), Грозев изкупува руските радиа на Метромедиа през 2003 и след 3 години ги продава на френската група Лагардер. През 2004 г. всички останали радиа са продадени на ирландската верига Communicorp Group (у нас - "Ретро радио", "Гонг", "Енерджи" (NRJ), "БГ радио", Радио "Нова" и "Радио Едно".) Той работи за нея като директор развитие на международните пазари, но е и собственик на фирмата Radiocorp. В момента тя е в холдинга Stevia Communications, където акционер е и Карл фон Хабсбург.

Няма коментари:

Публикуване на коментар