17.12.2010 г.

СЗ-операта и къщата на Хаджи Николи – „културни” сгради на годината

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев ще връчи наградата Сграда на годината в категорията Култура, наука, религия на Операта в Стара Загора и възстановения Хан Хаджи Николи във Велико Търново, построен от Колю Фичето.
Традиционната церемония от конкурса Сграда на годината ще се проведе вечерта на 16 декември, в хотел Кемпински. Конкурсът се организира за девета поредна година от Градът Медия груп под патронажа на МРРБ и със съдействието на браншовите организации в областта на архитектурата и строителството в България, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
Тази година журито с председател зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева, отличи реализирани през годината сгради в 11 категории и даде специални отличия за опазването на културното наследство, градска регенерация, иновации и мащаб.
Културата, образованието, здравеопазването, историята и религията са големите победители в конкурса Сграда на годината през 2010 г. Кандидатурите показват, че дори в кризата браншът е способен да отговори на нуждите от съживяването на сградите паметници, осигуряването на нови училища и болници и изграждането на важни обществени обекти и инфраструктурата към тях и обновяване на градските пространства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар