16.12.2010 г.

Театрите минават на делегирани бюджети

Културните институти да преминат на делегирани бюджети от 2011 г., като харчат самостоятелно всичките си приходи. Това предлага Министерството на културата, което вчера представи нов начин на финансиране на сценичните изкуства от 2011 г. Новата методика ще се определя по единни разходни стандарти според вида на института и реално продадените билети. Така на практика парите зависят от броя на зрителите. Отделно ще се финансират конкретни проекти на конкурсен принцип.
При определянето на издръжката обаче ще се вземат предвид приходи само от собствена продукция. "Ако единният стандарт например за театъра е 10 лв., а за миналата година той е имал 1000 зрители, държавата ще му даде 10 000 лв.", обясни главният секретар на МК Стоян Стоянов. Към това ще се добави допълнителна субсидия, която ще е 10% върху общите приходи от продадени билети. Така ще се стимулират театрите да правят представления, които привличат публика.
Директорите самостоятелно ще се разпореждат с парите си, получени от различните източници - държавата, общините, билети. Те сами ще определят колко артисти да имат и какви заплати да получават те. Театрите ще получават и стимули, ако продават по-скъпи билети. Ако обаче различните институти продават билети под 2.5 лв. до 4 лв., субсидията им ще се намалява с 10%. Бонусите целяли по-добра ценова политика, да не се прави дъмпинг на цените и да не се продава трудът на актьора за 2-3 лв.", коментират от министерството на културата.
Театрите, които работят в общини с под 150 хил. жители, ще получават и допълнителни 20 000 лв. на всяко тримесечие. От министерството са пресметнали, че това ще им покрие режийните разходи. Институтите, които участват в международни фестивали и печелят награди, също ще получават бонуси - между 10 и 30 хиляди лв. По неофициална информация се отпускат 8-10 лв. на зрител за театрите и 50-60 лв. за симфониетите и филхармониите.
143 представления е изиграла трупата на старозагорския драматичен театър „Гео Милев" през тази година. Премиерните заглавия през 2010 година са 11. 5 от тях са поставени на камерна сцена, а 6 на голяма. Над 20 000 хиляди зрители са посетили спекталите от афиша театъра, а приходите от продажба на билети за същия период са 86 213 лв. Това е с повече от 4000 лв от зададения план на министерството на културата. Догодина театъра трябва да получи, според новата методика 200 000 лв. Първоначално, месечно се предвижда театралите да получават 90 на сто от една дванайста част от тази сума, на база на отчетените резултати. За сравнение - през 2009-та прихода на институцията е малко повече от 32 000 лв. Това съобщи директора Ивелин Керанов, който е временно изпълняващ на тази длъжност от ноември миналата година.
Според Ивелин Керанов годината за старозагорския драматичен театър е успешна:
„Репертоарът на театър е много разнообразен - тук се играят атрактивни и забавни представления, както и сериозни заглавия - и двата типа обаче, имат своята публика.", каза Керанов. По негови думи приходите от продажба на билети на каса са нараснали 5 пъти в сравнение с миналата година.
Директорът на драматичния театър „Гео Милев" Ивелин Керанов разкри подробности и около следавщите заглавия, които ще се поставят в Стара Загора. В момента текат репетициите на „Женско царство" от Ст.Л. Костов (постановка Ивалин Димитров). Режисьорът Богдан Петканин ще постави пиесата на Нийл Саймън „Боси в парка", а един от най-големите съвремени актьори у нас професор Атанас Атанасов, ще гостува на старозагорска сцена, но като режисьор. Той ще постави пиеса на сценариста Иво Сиромахов - става въпрос за „Българско криминале", или „Сводници". По нататък във времето, като режисьори ще гастролират Цветан Даскалов и Бина Харалампиева.


Няма коментари:

Публикуване на коментар