7.03.2023 г.

„Тайната на Ленхен” е второто премиерно заглавие на Кукления театър

Шест са новите заглавия на куклените артисти в годината на „Пиеро”


Шест нови заглавия – три за възрастни и три за детската аудитори, включва тазгодишният афиш на Кукления театър в Стара Загора. 2023-та е фестивална година, тъй като през есента, от 24 до 29 септември, ще се проведе 13-ото издание на Куклено-театралния фестивал „Пиеро“.

Първата премиера за деца - „Тайната на Ленхен“ на Михаил Енде е на 10 март. Пиесата е дело на режисьорът Емилия Петкова, сценаристът Ивайло Николов, музиката е на Пламен Петков.  Останалите детски заглавия са „Парченце от луната“ с автор и режисьор Ана-Валерия Гостанян и „Рибарят и златната рибка“ – по едноименната приказка, а не по стиховете на Пушкин. Режисьор е Цвети Пеняшки. Сценарист и на двете пиеси ще е Наталия Гочева.

Първото премиерно заглавие за възрастни бе „Завод” – по стихове на Вапцаров, представено още през януари. Спектакълът бе игран отново и през февруари. Представленията за възрастни имат дългогодишна история в Старозагорския куклен театър. Първата такава творба е показана още в далечната 1971 година. Това е пиесата „Михаил Мишкоед“ от Сава Доброплодни, режисирана от Васил Апостолов. В подготовката на тазгодишните проекти, каквато е практиката в последните години, участват и творци извън екипа на старозагорци.
Втората премиера в този жанр е планирана за юни, когато ще бъде представена пиесата „Финансови кризи, последствия и спасение“ от френския автор Жан-Пиер Мартинез. Режисьор на пиесата ще бъде Теди Москов, сценарист Свила Величкова, а музиката ще е на Антоний Дончев. „Бог да благослови ръката“ на американеца Робърт Аскинс е третото премиерно заглавие за възрастни. Негов режисьор ще бъде Цвети Пеняшки, сценографията ще е дело на Ясмин Мандели, а музиката на Милен Апостолов.

През годините Стара Загора се утвърди като един от международно признатите центрове на куклено-театралното изкуство в страната и в чужбина. Единствено Кукления театър в Стара Загора и „Варненско лято“ имат лейбъл-сертификат от Асоциацията на европейските фестивали. Артисти от страната и от други държави познават и участват активно в провежданите от старозагорските кукленци форуми. След създаването на СНЦ „Пиеро“ едноименният фестивал и театралните лаборатории са привлекателни и желани за много талантливи хора на изкуството от цял свят. Вече започна селекцията за чуждестранните участници в 13-ото издание на „Пиеро“. Сред кандидатите са трупи от Аржентина, Бразилия, Япония, Южна Корея, Полша, Чехия, Словения, Испания, Италия, Турция, Гърция, Грузия… Фестивалът има вече 25-годишна история. Всичко изброено дотук затвърждава позицията на Кукления театър, на най-успешната културна институция в Града на липите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар