17.02.2021 г.

Рокадите с училищата и движението към хоризонта

Реформата в образованието е като пътя към хоризонта. Движение има, но никога не може да бъде достигната крайната точка. Разбира се, промяна винаги е необходима, но в една по принцип консервативна система, каквато е образователната, това не винаги води до положителни резултати. Затова там промените трябва да се правят внимателно и обмислено, ама много обмислено.

Стара Загора не прави изключение от останалите градове в страната и за последните години е изгубила значителна част от гражданите си. И ще продължи да ги губи. В същото време – да се закриват училища не е много престижно, не се вързва с патетично-пропагандното популяризиране на партийното строителство, независимо кой е на власт в Града на липите през последните години. Много училища са на границата на оцеляването си, а някои ще изчезнат. И не става въпрос за селските...

Безспорен факт е, че две от славните някога школа са в незавидно състояние – СУ „Христо Ботев” и Първо ОУ „Георги Бакалов”. Затова решиха да ги слеят, те и без друго делят една сграда от 2018-а, преселени в различно време на границата на квартал „Чомлека”. За този резултат се дадоха какви ли не обяснения, кое от кое по-смешни.

Още по времето на д-р Желев, гимназия „Христо Ботев” бе решено да се премести, тъй като бившата руска гимназия нямала подходяща сграда. Решиха проблема просто – Руската получава базата на Ботев, а Ботев отива в тази на Седмо основно. Децата протестираха, правиха демонстрации, написаха плакати с надпис; „Погребете ни, та да ви олекне!” – нищо не помогна.

След преместването интересът към школото рязко падна и сега в него са останали малко над 200 възпитаника. За да се попълват бройките, за да се оправдаят и учителските щатове, и тези на останалия непедагогически персонал, бившата гимназия, сега Средно училище, е обявено за средищно. Това означава, че в него могат да се привличат деца, не само от града, но и от близките села.

Същия статут има и Първо основно, чието преселение бе мотивирано с липсата на добър...мениджмънт?! Преди това, в школото се направиха поредица от експерименти. Докараха се много деца по програмата за десегрегация в образованието, родителите от квартала започнаха да записват децата си в други училища в района, а Първо стана средищно, т.е. взе да събира и деца от селата. Общинарите решиха, че сградата е твърде скъпа за поддържане за малко над сто деца, все пак тя е триетажна и набързо ги преместиха в Чомлека. Сега в Средното и основното училище има малко над 300 ученика, то ще продължи да вегетира, поради разположението си и лошата си слава, която не се дължи на учителите.

Сградата на Първо пък е приюти новата професионална гимназия по компютърни технологии и математически анализ, наскоро бе избрано и името й – на проф. Балкански. Там се планира да се събират деца с таланти от цялата страна, как точно ще стане това, не е ясно. Говори се, че в сградата ще се обособят и общежития. Това отвори нов фронт на общината с педагозите от математическата гимназия и електрониката, тъй като новата професионална гимназия, до голяма степен препокрива направленията, в които са силни в двете училища. Така, има реална опасност, новата инициатива да обезкръви подобно на съсипването на Първо и „Христо Ботев” - други две местни училища.

Ремонтът на сградата започна през ноември, трябваше да завърши в средата на февруари, засега това не е видно от външното й състояние, но не това е най-важното... 

Няма коментари:

Публикуване на коментар