11.02.2019 г.

Книга и филм за Невена Коканова показват в библиотеката

Издателство Книгомания, ARTO+, Георги Тошев, Регионална библиотека “Захарий Княжески” и Библиотека “Родина” – Стара Загора представят на на 12 февруари (вторник) от 18 часа в РБ “Захарий Княжески” на следните събития по случай 80-годишнината от рождението на Невена Коканова:
* Премиера на книгата „Години любов“ с участието на Георги Тошев;
* Премиера на новия документален филм „Невена Коканова. Пътуване“;
* Откриване на изложбата „Невена Коканова на 80 “.
По случай 80-годишнината от рождението на първата дама на българското кино „Книгомания” издава през декември 2018 г. биографичната книга „Години любов. Невена Коканова”. Автор е журналистът Георги Тошев. Заглавието на книгата е неслучайно – кореспондира с първия важен филм в кариерата на Невена Коканова „Години за любов”, но и очертава звездния път на актрисата – да бъде обожавана от публиката си завинаги. Биографията е с твърда подвързия и суперобложка, включва над 250 снимки от личния архив на дъщеря й Теодора, някои от които се публикуват за първи път. Лимитирана част от тиража на книгата е с колекционерска стойност, тъй като лично е подписана от автора и включва три картички с неизвестни фотографии на Невена Коканова. Отличава се и по различната корица от основното издание – с фотос на актрисата от 60-те години.
Тази книга е разказ за необикновен живот и вълнуваща кариера.
Невена Коканова продължава да е загадка и вълнение. Актриса, която публиката помни. Обичана жена.
„Години любов. Невена Коканова” – с автор Георги Тошев, е поклон пред красотата, таланта и силния дух на актрисата – и неслучайно излиза точно в годината, когато тя щеше да навърши 80 – на 12.12.2018 г.
„С любов се оцелява. Няма друго оръжие срещу проблемите в този живот. Той сякаш ни е даден, за да се борим за него…“ – споделя Невена Коканова в последното си интервю с Георги Тошев през 1999 г.
Макар за журналиста това да е втора книга, която подготвя в почит към голямата звезда на българското кино (първата е от 2009 г., „Невена Коканова. Коя съм…”), за първи път публикува цялото си интервю с нея. То е много лично – като изповед, дълго и наситено с нюанси, тъй като засяга различни, чисто общочовешки теми от живота, етапите от кариерата й, разкрива светогледа и мъдростта й.
„Години любов” припомня „Лицата на Невена” от дебюта й в „Две победи” (1956), първата голяма роля – на Ема (в „Години за любов”), първата изява на театралната сцена, първата любов, участията в главна роля в „Тютюн”, „Дами канят” – една от най-успешните комедии на българското кино, единствената й изява като режисьор – довършвайки филма на съпруга си Л. Шарланджиев „Трите смъртни гряха” (1980), изборът да напусне или да остане в България и други важни моменти от творческия й път.
В раздела „Огледалата на Невена” са представени истории и емоции, споделени от най-близките хора на актрисата – от дъщеря й Теодора Шарланджиева, от дългогодишния й приятел Павел Павлов, от съпругата на режисьора Въло Радев – Жени Радева, от археолога Дикран Балабанян, неин съсед в любимата й махала Чомаци в Габровския Балкан. Нови ракурси към образа добавят актрисата София Кузева и журналистът Кирил Аспарухов.

Много от фотографиите в „Години живот” се публикуват за пръв път – те са от личния архив на Невена Коканова и Теодора Шарланджиева. Ще видим първата дама на българското кино като дете, а после и като начинаеща артистка в Ямболския театър; сполетяна рано от успеха, току-що омъжена, щастливо усмихната съпруга и майка. Включените в книгата портрети от 50-те години са запечатали първите моменти от осъзнаването на силата на своята женственост пред влюбеното око на камерата. Георги Тошев е подбрал и снимки от бенефиса за 60-я й рожден ден, скромно отбелязан с „Важното е да си желана“ в театър „Възраждане“. В края на изданието е поместена пълната филмография на Невена Коканова, богато илюстрирана и с кадри от Българската национална филмотека.

Няма коментари:

Публикуване на коментар