21.02.2018 г.

Рекорден брой български филми представят на „София филм фест”

22 нови български пълнометражни игрални филма, завършени през 2017 и в началото на тази година, ще бъдат представени на 22-рия „София филм фест” (СФФ) през март, съобщиха организаторите. Това е производствен рекорд, който родната кинематография не е постигала от 1989-а.
Фестът се открива в зала 1 на НДК с "Aга" - филм на Милко Лазаров, с който няколко дни по-рано ще се закрие международният фестивал „Берлинале”. Филмът е копродукцията на България, Германия и Франция. В международния конкурс на СФФ са включени дебютините ленти „3/4” на Илиян Метев и "Радиограмофон" на Рузие Хасанова.
Световна премиера ще има филмът-омнибус „8'19”, състоящ се от шест новели по разкази на Георги Господинов. Те са режисирани от Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надя Косева, Кристина Грозева, Владимир Люцканов и номинирания за „Оскар” Теодор Ушев. Продуцент е БНТ. Детският филм „Смартфонът беглец” на Максим Генчев, „Моторът” на Валентин Гошев, „Малко късмет за по-късно” на режисьорите Александър Смолянов и Чавдар Живков и „Бандит” на Оги Стоилов/Август Кинг са сред останалите премиерни български ленти.
Прожекции ще имат и 15-те филмови заглавия, които вече се завъртяха на голям екран през последните месеци: „Посоки” на Стефан Командарев, „Кораб в стая” на Любомир Младенов, „Дъвка за балончета” на Станислав Тодоров-Роги, „12 А” на Магдалена Ралчева, „Безкрайната градина” на Галин Стоев, „Бензин” на Асен Блатечки и Катерина Горанова, „Лили рибката” на  Ясен Григоров, „Секс академия – мъже” на Георги Костов, „Трансгресия” на Вал Тодоров, „Нокаут или всичко, което тя написа” на Ники Илиев, „Воевода” на Зорница София, „Привличане” на Мартин Макариев. „Възвишение” на Виктор Божилов и „Вездесъщият” на Илиян Джевелеков пък са в Балканския конкурс на фестивала.
СФФ ще покаже и 11 документални премиери. Сред филмите с българско участие са документалната мозайка-омнибус "Окупация 1968" - копродукция на Чехия, България ("Агитпроп"), Русия, Полша и Германия, с която ще бъде закрита официалната програма на фестивала, и предизвикателният "Да обичаш Пабло" (Испания-България) с участието на Пенелопе Крус и Хавиер Бардем.
На 22-рия кинофест ще бъдат представени общо 46 български пълнометражни филма - игрални и документални, стари и нови. Стартът му е на 7 март.

Няма коментари:

Публикуване на коментар