17.07.2017 г.

„Гам” – втори живот за малко известния роман на Ремарк

„Гам” е вторият роман на Ремарк, написан скоро след „Мансардата на бляновете”. Творбата излиза на бял свят след смъртта на автора, а самия той не товори и пише за него, освен единствено в едно свое писмо до Марлене Дитрих. Книгата е слабо позната на читателите, а на български излиза само веднъж, в края на 90-те. Сега романъ излиза за втори път, благодарение на СИЕЛА, което го прави едно от интересните предложения за юли.
Красивата Гам обикаля света в търсене на любов. Действието в този роман на Ерих Мария Ремарк ще отведе читателя в Египет, в пампасите на Ар­жентина, по парижките улици и кейове, във Венеция и в Далечния изток. На фона на екзотични пейзажи и култури Ремарк изследва трагизма на любовта и не­утолимата жажда за живот.
„Гам“ е вторият роман на писателя след „Мансардата на бляновете“ и в него ясно личат философските течения, през които той преминава в началото на кариерата си и които са­мата Гам открива, докато се среща с различни мъже опознава различните лица на любовта.

„Гам“ е роман на тезите. В него Ремарк сблъсква различни гледни точки за любовта, страстта, смисъла на живота, като омекотява сковаността на философските послания с помощта на пленител­ната красота на екзотиката, която извира от вся­ка страница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар